Külföld

Pence elutasította Trump felmentését a 25. alkotmánykiegészítéssel

Mike Pence amerikai alelnök kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donalt Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján, amely következtében a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

Pence elutasította Trump felmentését a 25. alkotmánykiegészítéssel
Mike Pence amerikai alelnök
Fotó: AFP/Anadolu/Dogukan Keskinkili

„Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal” - áll a levélben.

Az amerikai képviselőház kedden este határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Trump elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján.

A határozatot 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében a demokrata párti többségű képviselőházban.

A határozat sürgeti Pence-t, hogy a kabinet többségi szavazatával „nyílvánítsa ki, ami világos a rémült nemzet számára, miszerint az elnök képtelen hivatala teendőit megfelelően ellátni”.

Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. A képviselőház szerdán szavazhat az impechment eljárás megindításáról Trump ellen az amerikai kormány elleni lázadás szításának vádjával.

Trump: a 25. alkotmánykiegészítés nem jelent rám veszélyt, viszont kísérteni fogja Bident

Az amerikai alkotmány 25. kiegészítése, amely alapján lehetőség van felmentésére, nem jelent rá veszélyt, viszont kísérteni fogja Joe Biden megválasztott elnököt - jelentette ki Trump leköszönő amerikai elnök a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszánál tett látogatásán kedden.

„A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát” - hangsúlyozta az elnök a szigorú bevándorlási politikája jelképévé vált falszakasz előtt. „Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal” - tette hozzá a Capitolium épületének ostroma miatt komoly belpolitikai nyomás alá került elnök.

Trump egyben hatalmas sikertörténetként könyvelte el határfal építési törekvéseit az Egyesült Államok déli határán, ami a latin-amerikai országokból érkező migránsok feltartóztatását hivatott szolgálni. Kijelentette, hogy azokban a térségekben, ahol felhúzták a falat, jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma. Hangsúlyozta, hogy kormánya véget vetett a bevándorlási káosznak és visszaállította az Egyesült Államok szuverenitását. Óva intett attól, hogy a jövendő kormányzatok akár csak gondoljanak is a fal lebontására.

Amerikai katonai vezetők rendkívüli nyilatkozatban ítélték el a capitoliumi erőszakot

Rendkívülinek mondható nyilatkozatban ítélték el magas rangú amerikai katonai vezetők kedden azt, hogy Trump hívei a múlt héten garázdálkodtak a kongresszus épületében.

„Olyan cselekmények tanúi lehettünk a Capitolium épületében, amelyek összeegyeztethetetlenek a jogállamisággal. A szólás- és gyülekezési szabadság nem ad jogot bárkinek az erőszakra, uszításra és lázadásra” - áll az amerikai vezérkari főnököknek a hadsereg állományához intézett körüzenetében.

A nyilatkozat egyben megerősítette Joe Biden megválasztott elnök győzelmét és hangsúlyozta: a hadsereg elkötelezett „a polgári vezetés törvényes utasításai” teljesítése mellett. A dokumentum ugyanakkor nem említi Donald Trumpot, akinek több száz híve január 6-án este megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint eddig 160 esetben indított vizsgálatot a történtek kapcsán. Michael Sherwin, Washington D. C. szövetségi főügyésze szerint 70 vádemelés történt, de hozzátette: arra számít, hogy ez a szám több százra fog emelkedni.

Kapcsolódó írásaink