Külföld

Hamarosan dönthetnek a Fidesz EPP-tagságáról

Weber: Az új CDU-elnöknek meghatározó szerepe lesz a Néppárt és a magyar kormánypárt kapcsolatának alakulásában

Az Európai Néppárt (EPP), valamint Európa számára is kiemelt jelentőséggel bír, hogy ki lesz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) következő elnöke, valamint a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje – mondta Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője.

Hamarosan dönthetnek a Fidesz EPP-tagságáról
Manfred Weber szerint az uniópártoknak folytatniuk kell Merkel politikáját
Fotó: AFP/DPA/Harald Tittel

A bajor politikus szerint, mivel Angela Merkel az idén ősszel esedékes német választáson nem indul újra a kancellári posztért, a voksolás „fontos pillanat Európa számára”.

Weber úgy véli, hogy az uniópártoknak továbbra is az Angela Merkel által kijelölt úton kell haladnia, ha sikereket akarnak elérni a szeptemberi szövetségi választáson.

A CDU/CSU-nak a közép, valamint Európa pártjaként kell működnie – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a CDU következő elnökének döntő szava lehet abban, hogy a Néppárt és a Fidesz kapcsolata milyen irányba mozdul el. Az első idei döntések egyike valószínűleg a Fidesz jelenleg felfüggesztett néppárti tagságával kapcsolatban fog születni – tette hozzá. Weber szerint a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos magyar ellenkezés csak tovább hátráltatta az EPP és a magyar kormánypárt együttműködését.

A CDU megújítását tartja az egyik legfontosabb feladatnak Friedrich Merz. A Bild című lap a párt elnökjelöltjét kérdezte a Fidesz néppárti tagságáról is, amellyel kapcsolatban Merz elmondta: szeretné, ha a kormánypárt az EPP tagja maradna, ugyanakkor a Fidesznek egyértelmű jelzéseket kell küldenie, hogy hajlandó az újbóli közeledésre a többi tagpárthoz.

Bár jelenleg a felmérések szerint jelentősen alacsonyabb a támogatottsága a német Zöldeknek a CDU/CSU pártszövetségnél, Anton Hof­reiter zöldpárti frakcióvezető bizakodó. A politikus elmondta: az uniópártok a kancellár személye, illetve a járványhelyzetben hozott intézkedések miatt népszerűek, szeptemberig azonban ez változhat.

Kapcsolódó írásaink

Válasz Webernek

ĀOsztrák hírportál: Orbán Viktor leleplezi az abszurd baloldali logikát

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom