Külföld

Salvini újra bíróság előtt Palermóban

Szijjártó Péter szerint egész Európa köszönettel tartozik a volt olasz belügyminiszternek, amiért megvédte a hazáját, és gátat akart szabni az illegális bevándorlásnak

Ismét az illegális migráció megállítása miatt állt bíróság elé Palermóban Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter. Szijjártó Péter szerint inkább meg kellene köszönni az erőfeszítéseit.

Salvini újra bíróság előtt Palermóban
Nem őt, hanem az embercsempészeket kellene megvádolni, mondta a Liga elnöke
Fotó: Matteo Salvini Facebook-oldala

Újabb előzetes bírósági eljárás kezdődött Matteo Salvini, az olasz Liga elnöke ellen, amiért korábban, még belügyminiszterként fellépett az illegális migránsokat országába szállító civil szervezetek ellen.

Nem ez az első ügy, amelyben Salvinit azért támadják, mert időlegesen megtagadta a kikötést egy NGO-hajótól, amely illegális migránsokat hozott volna az olasz partokhoz 2019 nyarán. A zömmel a Soros-hálózathoz tartozó szervezetek rendszerint azt állították, a Földközi-tengerből mentették ki az embercsempészek által túlzsúfolt, süllyedő hajókon magukra hagyott migránsokat. Már akkor fény derült azonban arra a gyakorlatra, hogy már az észak-afrikai partoknál, Líbia közelében felvették a migránsokat, lényegében részeivé váltak az embercsempészek „üzleti modelljének”.

A most tárgyalt ügy az Open Arms hajóját érinti, amely 2019 augusztusában 163 bevándorlóval a fedélzetén érkezett Lampedusa szigetéhez, Salvini azonban nem engedte kikötni, csak a gyerekek és az orvosi ellátásra szorulók szállhattak partra. Spanyolország több kikötőt is felajánlott, de az Open Arms ezt elutasította. Huszonegy nap után végül a szicíliai Agrigento ügyésze megadta a kikötési engedélyt – Rómában ekkor már zajlott a Liga és a – később a baloldallal szövetkező – Öt Csillag Mozgalom szakításához vezető kormányválság.

Az első ülést szombaton tartották Palermóban, az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) és további négy olasz civil szervezet is ügyvédcsapattal képviseltette magát.

Veronica Alfonsi, az Open Arms szóvivője előzőleg azt nyilatkozta, az utóbbi évek európai migrációs politikája kerül vád alá, „a mentés megtagadása, az emberek visszafordítása”. Salvinit ellen hét, zömmel nigériai bevándorló, az Open Arms kapitánya, Marc Reig Creus, valamint más NGO-k képviselői nyújtottak be polgári keresetet. Creus ellen egyébként eljárás folyik Olaszországban fizikai agresszió, valamint illegális bevándorlás elősegítése címén.

Salvini a sajtónak nyilatkozva szombaton így foglalta össze a történteket az MTI tudósítása szerint: „Adott egy spanyol hajó, amely líbiai és máltai vizeken migránsokat vesz a fedélzetére, majd nemet mond Máltának, nemet mond Spanyolországnak, és elutasítja, hogy a migránsokat egy spanyol katonai hajó szállítsa biztonságos kikötőbe. Ezek után azt állítják bíróság elé, aki tiszteletben tartotta a törvényeket, megvédte Európa és országa határait és biztonságát, valamint életeket mentett meg, és nem az embercsempészeket helyezik vád alá.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Face­book-oldalán felvetette, normális dolog-e, hogy Salvinit azért citálják ismét bíróság elé, mert nem hagyott automatikusan kikötni egy embercsempész hajót, „megvédte hazáját, megvédte Európát”. „Egész Európa köszönettel tartozna neki, amiért gátat akart szabni az európai határok megsértésének és az európai szabályok semmibe vételének” – írta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom