Külföld

Kronen Zeitung: A Néppárt letérdelt Orbán előtt

Kompromisszumként és meghátrálásként is értékelték a nemzetközi sajtóban, hogy az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója jogfosztással sújtotta Deutsch Tamást, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetőjét.

Kronen Zeitung: A Néppárt letérdelt Orbán előtt
Daniel Caspary CDU-s delegációvezető szerint a fideszes EP-képviselők nagyon konstruktív munkát végeznek a frakcióban és a szakbizottságokban
Fotó: Horst Galuschka / DPA / dpa Pi

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, szerda este az EPP frakcióülésén a képviselők 96 százaléka igent mondott a határozatra, amely alapján – szemben Othmar Karas osztrák néppárti képviselő és 39 társa kezdeményezésével – nem zárják ki a magyar képviselőt, hanem megvonják felszólalási jogát, továbbá nem jelölhetik ki jelentéstevőnek és árnyék-jelentéstevőnek, valamint az EPP-nek járó tisztséget sem tölthet be.

Az ügy előzménye, hogy Deutsch azt nyilatkozta, a Gestapót és az ÁVO-t idézi Manfred Weber frakcióvezető gondolatmenete arról, hogy akinek nincs takargatnivalója, annak félnivalója sincs a jogállamisági mechanizmustól.

A Kronen Zeitung elemzése szerint az EPP „letérdelt Orbán Viktor előtt”. Az osztrák lapnak Andreas Maurer, az Innsbrucki Egyetem politológusa kifejtette, hogy a Fidesz megbüntetése kockázatos lenne a Néppárt számára, hiszen ha a magyar kormánypárt kilép, a régió más formációi is követhetik. Maurer szerint a Fidesz bármelyik másik jobboldali frakcióba lépne át – az Európai Konzervatívok és Reformisták, valamint az Identitás és Demokrácia közül –, az szükségszerűen a Néppárt kárára erősödne. A politológus kifejtette, hosszútávon szükségszerű lesz a szakítás a pártcsaládon belül: vagy a Fidesz és jobb szárny megy, vagy mostani liberális kritikusai.

A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint Karas erőpróbát akart kiprovokálni a frakcióülésen, ám ez nem történt meg. A lap úgy tudja, a mérsékelt fellépésben a német Kereszténydemokrata Unió-Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) szövetségnek, valamint a spanyol Néppártnak (PP) döntő szerepe van. Az NZZ felidézte, Daniel Caspary CDU-s delegációvezető nemrég védelmébe vette a fideszeseket, amikor azt mondta, nagyon konstruktív munkát végeznek a frakcióban és a szakbizottságokban.

Kapcsolódó írásaink