Külföld

„A Minority SafePack sikere az összmagyarság sikere”

A FIDESZ-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjai, valamint az RMDSZ európai parlamenti képviselői üdvözlik a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés kapcsán elfogadott európai parlamenti határozatot. A mai szavazással és a hétfői plenáris vitával az Európai Parlament a lehető leghatározottabb jelzést adta az Európai Bizottságnak, hogy kezdeményezzen jogalkotást a Minority SafePack javaslataira alapozva.

„A Minority SafePack sikere az összmagyarság sikere”
Gál Kinga és Vincze Loránt is üdvözölte a Minority SafePack kezdeményezés sikerét
Fotó: Európai Parlament

Eddig összesen hat európai polgári kezdeményezés zárult sikerrel, ezek egyike a Minority Safepack. Ez az első olyan polgári kezdeményezés, amelyről plenáris vitát szervezett, és támogató határozatot fogadott el az Európai Parlament.

Ezáltal az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme az Unió hivatalos napirendjére került.

A Minority SafePack Magyarországon a kezdetektől fogva széleskörű támogatást élvezett, hiszen a határon túli magyar közösségek jogainak megerősítése nemzeti érdek.

A kezdeményezés sikere az összmagyarság sikere, hiszen a magyar közösségek adták azt a kezdő lendületet, majd a kitartó támogatást, amelynek köszönhetően sikeressé válhatott az ügy egész Európában.

Több mint egymillió érvényes aláírás összegyűjtése által felkéri a Bizottságot, hogy számos, az uniós hatáskörbe tartozó területen kezdeményezzen jogalkotást, ami egy átfogó nemzeti kisebbségvédelmi keretrendszert eredményezne.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnöke, a parlamenti határozat beterjesztője szerint: „Ez a közös sikerünk. Hiszen a kezdeményezés Erdélyből indult, az RMDSZ-től, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN vállalta koordinálását, és a magyarországi nemzetiségek javaslatára a Magyar Országgyűlés egyhangúlag támogatta. Ez a közös fellépés a kérdésben átfogó nemzeti konszenzust teremtett otthon és Európában is.”

Gál Kinga fideszes képviselő, az EP Kisebbségi Munkacsoportjának társelnöke szerint: „Konkrét lépésekre van végre szükség a Bizottság részéről ahhoz, hogy az európai őshonos kisebbségek mint egyenjogú uniós polgárok védelme a gyakorlatban is megvalósuljon. Másképp ezen közösségek puszta megmaradása kerül komoly veszélybe.”

Kapcsolódó írásaink