Külföld

Gál Kinga: Ideje, hogy Brüsszel is kiálljon az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségekért

Plenáris vitát tartottak hétfőn este a Minority Safepack európai polgári kezdeményezésről szóló javaslatról, ami egy átfogó nemzeti kisebbségvédelmi keretrendszer kialakítását kezdeményezi az Európai Bizottságtól.

Gál Kinga: Ideje, hogy Brüsszel is kiálljon az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségekért
Gál Kinga fideszes EP-képviselő
Fotó: europarl.europa.eu

Gál Kinga fideszes EP-képviselő, az EP Kisebbségi Munkacsoportjának társelnöke ezzel kapcsolatban közleményében hangsúlyozta, hogy a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogai az alapvető jogok részét képezik, ezért szükséges végre uniós jogi szinten biztosítani ezek védelmét.

„Remélem, hogy a mostani vita ösztönzően fog hatni, és a számos semmitmondó válasz után végre gyakorlati javaslatok születnek. Ellenkező esetben lassan okafogyottá válik az európai polgári kezdeményezés eszköze, amely ahelyett, hogy eredeti célja szerint közelebb vinné az uniót a polgárokhoz, bizalmuk elvesztéséhez vezet” – emlékeztetett.

„Ideje, hogy az Európai Bizottság végre tegye félre a kettős mérce alkalmazását, hallja meg 1,2 millió állampolgárának kifejezett kérését, és álljon ki az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmében. Ez azért is fontos, hogy ne fordulhasson elő az, ami a minap történt Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel, aki – azért mert a parlamentben kiáll a saját nemzeti közösségének a védelmében –, »halál listára« került. Ha a Bizottság következetes, akkor az ilyen esetben elvárható, hogy a leghatározottabban ítélje el és legszigorúbban lépjen fel ez ellen” – hangsúlyozta.

A Minority SafePack támogatásáról csütörtökön fogad el állásfoglalást a parlament.

Kapcsolódó írásaink