Külföld

Jogfosztással sújtják Deutschot

Nem szavaztak a néppárti frakcióban a kizárási kezdeményezésről, enyhébb szankciókról döntöttek

Nem szólalhat fel a frakció nevében és nem tölthet be a képviselőcsoportnak járó tisztségeket Manfred Weberre tett kijelentése miatt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az Európai Néppárt frakciójának szerda esti döntése szerint.

Jogfosztással sújtják Deutschot
Nem szavaztak a néppárti frakcióban a kizárási kezdeményezésről, enyhébb szankciókról döntöttek
Fotó: Európai Parlament

Napirendre került az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának szerda este hatkor kezdődő ülésén Deutsch Tamás ügye. Előzőleg a Fidesz-KDNP delegációvezetőjének a frakcióból való kizárását kezdeményezte negyven képviselő, amiért egy interjúban a Gestapo és az ÁVO logikájához hasonlította Manfred Weber frakcióvezető azon nyilatkozatát, amely szerint akinek nincs takargatnivalója, annak félnivalója sincs a jogállamisági mechanizmustól. Deutsch Tamás többször is bocsánatot kért Webertől a kijelentése miatt.

Ahogyan arról lapunk már korábban is beszámolt néppárti forrásokra hivatkozva, nem szavaztak a képviselő kizárásáról. Ebben döntő szerepe lehetett legnagyobb delegációt adó német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU). Daniel Caspary delegációvezető a Süddeutsche Zeitungnak arra utalt, hogy addig halasztaná a szavazást, amíg maga a pártcsalád nem hoz döntést a Fidesz tagságával kapcsolatban.

„Annak vagyok a híve, hogy mindent vitassunk meg. Azonban nem kell azonnal, az érzelmekre alapozva döntést hozni. További megbeszélésekre kellene kihasználni az újévi időszakot” – mondta. A pártcsaládra még egy jó darabig várniuk kell, ugyanis a járvány miatt azt sem biztos, hogy akár februárban össze tud ülni személyesen az EPP döntéshozó testülete, a politikai gyűlés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este az ATV műsorában azt mondta, nem lát ebben az ügyben győzteseket, sokkal inkább egy vesztest. „A vesztes az Európai Néppárt, amilyen vitákat a saját soraiban megenged és felnagyít” – mondta.

Objektum doboz

A Népszava értesülései szerint a frakcióvezetés azért sem javasolt szavazást Deutsch kizárásáról, mert a határozathoz nem lett volna meg a szükséges többség”.

A már délután kiszivárgott, és lapunk által is ismertetett dokumentumot a Deutschot sújtó szankciókról szerdán este 9 után megszavazta a képviselők 96 százaléka. 

A dokumentumban bírálták a magyar képviselő nyilatkozatát és kiálltak a jogállamiság mellett. A határozat értelmében megvonják Deutschtól a jogot, hogy a képviselőcsoport nevében felszólaljon, nem jelölhetik jelentéstevőnek vagy árnyék-jelentéstevőnek, vagy más formális pozícióra, amivel az EPP-t képviseli.

Szintén nem kaphat olyan tisztséget, ami a parlamenti pozíciók elosztására használt d'Hondt rendszer alapján a Néppártnak jár.

Néppárti forrásból a Euronews úgy értesült, hogy a frakció nem tudja visszahívni Deutschot azokból a pozíciókból, amiket betölt, például a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) alelnöki tisztségéből.

A frakció arra szólítja a Fideszt, hogy egyértelműsítse, alapvető politikai meggyőződései továbbra is összeegyeztethetőek-e a Néppárt értékeivel, a pártcsaládot pedig sürgeti, hogy hozzon végleges döntést a Fidesz tagságával kapcsolatban azonnal, amint az egészségügyi körülmények lehetővé teszik.

A határozattervezet előtt olyan sajtóértesülések is megjelentek a Twitteren, miszerint Deutsch „felfüggesztésére” készül a Néppárt. Ezt forrásaink nem erősítették meg – csak hogy mindenképpen lesz „valamiféle szankció” –, és ez a szó nem is szerepelt végül a határozattervezetben.

Deutsch Tamás még a frakcióülés vége előtt nyilatkozott a HírTV-nek. A politikus elmondása szerint a balliberális politikusok és kommentátorok várakozásaival szemben higgadt, nyugodt eszmecsere zajlott a frakcióelnökség és a delegációvezetők délutáni ülésén, amit ő is részt vett.

Objektum doboz

Úgy fogalmazott, a frakcióvezetés nem akar kizárásról dönteni, ehelyett az ő személyét érintő büntetés mellett kíván dönteni, hogy Webert érintő nyilatkozata ne maradjon következmények nélkül. A politikus leszögezte azt is, hogy az erről szóló dokumentumban fontos néppárti értékeket is rögzítettek.


A magyar néppárti képviselők tudomásul veszik a frakció döntését

 Deutsch Tamás az ülés után Brüsszelben magyar újságíróknak elmondta, a frakció elnöksége már az ülés előtt döntött arról, hogy nem veszi naprendjére az osztrák képviselő kizárásra irányuló javaslatáról szóló szavazást. Tájékoztatása szerint az ülésen és azt megelőzően hat alkalommal a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kért bocsánatot a magukat megsértettnek érző képviselőtársaitól.

Hangsúlyozta: a néppárt ellenfeleinek és rosszakaróinak előzetes reményeivel ellentétben a frakciótanácskozás nyugodt, higgadt és józan hangnemben zajlott.

A kiegyensúlyozott eszmecsere ismételten megmutatta, hogy az Európai Néppártban a koronavírus-járvány idején is a józan ész győzedelmeskedik, ugyanis a pártcsaládon belüli ilyen időszakban nincs helye a véleménykülönbségeket erősítő politikai vitáknak - húzta alá.

Kiemelte: a magyar néppárti képviselők tudomásul veszik a frakció döntését, és készek követni az abban foglaltakat.

Azzal összefüggésben, hogy a határozat felszólította a néppártot, hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról, Deutsch Tamás kijelentette: a magyar delegáció tagjai pozitív fejleményként értékelik a határozott fellépést, ugyanis maguk is régóta szorgalmazzák ezt.

Emlékeztetett: az EPP politikai közgyűlése 2019 márciusában a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján döntött a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. A néppárt illetékesei levették az asztalukról és azóta fiókukban tartják az ügyet - mondta.

A magyar képviselők érdemi egyeztetést szorgalmaznak a „komoly politikai, stratégiai véleménykülönbségeket jelentő kérdésekben”, hogy a Fidesz és a néppárt is dönteni tudjon arról, közösen kívánják-e folytatni politikai pályafutásukat, vagy az eddigi együttműködésük megváltoztatása mellett döntenek - tette hozzá Deutsch Tamás.
 

Kapcsolódó írásaink

Higgadt vitára számít Deutsch

ĀEgyetlen egy forgatókönyvre készülünk, hogy csütörtökön változatlanul, mindannyian az EPP frakciójának tagjaként folytatjuk az munkát – mondta lapunknak a képviselő