Külföld

A Deutsch elleni támadás kettős mércén alapul

Tusk pártjának képviselői is követelik a fideszes politikus kizárását, a lengyel belpolitikai harcoknak rendelnék alá az európai parlamenti frakciót is

Napirendre kerül Deutsch Tamás ügye a néppárti frakció szerdai ülésén. Lapunkat a képviselőcsoport szóvivője arról tájékoztatta, egyelőre nem biztos, hogy fognak-e szavazni is. A hangos kritikusoknak jelen állás szerint nincs elég támogatottsága.

A Deutsch elleni támadás kettős mércén alapul
Deutsch Tamás kizárásáról szerdán szavazhat az Európai Néppárt frakciója
Fotó: Európai Parlament

Vitázni és lehetséges, hogy szavazni is fog Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének esetleges kizárásáról szerdai ülésén az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója – írta tegnap reggel a brüsszeli Politico hírlevele.
A fideszes politikus kizárását Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) – a magyar kormányt mindig hevesen támadó – képviselője kérte harminckilenc másik, a Fideszt rendszeresen bíráló politikus társaságában. Az ügy előzménye, hogy Deutsch a Gestapo és az ÁVO logikájához hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető azon nyilatkozatát, miszerint akinek nincs takargatnivalója, annak nincs is oka tartani attól, hogy jogállamisági kritériumokhoz kössék az uniós forrásokat. Deutsch Tamás lapunknak a kettős mérce teljesen egyértelmű példájának nevezte, hogy a most a kizárását követelő képviselők egy szót sem szóltak, amikor Donald Tusk EPP-elnök tavasszal durván, személyében támadta a magyar miniszterelnököt, egy EPP-tagpárt elnökét. A lengyel politikus ugyanis egy interjúban azt mondta, a nácik főjogásza, Carl Schmitt büszke lenne Orbánra.

A fideszes politikus később azt írta levélben Webernek, hogy nem állt szándékában megsérteni, de ha mégis így történt, megköveti. Mint írta, a bajor frakcióvezető a bocsánatkérést tudomásul vette.

A Politicónak vasárnap Andrzej Halicki, a lengyel Polgári Platform (PO) képviselője azt mondta, a Fidesz az egységes Európa ellen van, és elfogadhatatlan párhuzamokkal támadják a pártcsalád vezetőit. A PO politikusa a pártcsalád elnöke, Donald Tusk is, aki megválasztása óta ki akarja zárni a Fideszt, de mindeddig nem merte napirendre tűzni az erről szóló szavazást, mert nincs meg hozzá a kellő többsége. A magyar kormány álláspontja szerint Tusk teljesen a lengyel belpolitikai harcoknak rendeli alá az EPP-t.

A PO két választást is elvesztett Lengyelországban, Tusk még a közelgő bukás előtt ejtőernyőzött 2014-ben az Európai Tanács, majd az Európai Néppárt élére. A magyar kormány nem a liberális PO-val működik együtt, hanem a kormányzó, nemzeti-konzervatív Jog és Igazságossággal (PiS), amely a reformkonzervatív ECR-frakció vezető ereje az EP-ben.
Tegnap nem lehetett túl sok biztosat tudni a szerdai üléssel kapcsolatban. Néppárti forrásaink nem tudták megerősíteni, hogy biztosan lesz szavazás, Pedro López de Pablo frakciószóvivő azt mondta lapunknak: Karas javaslatára szerda este napirenden lesz a vita. Ha lesz szükség szavazásra, az titkos lesz – tette hozzá. Az ATV úgy tudja, ha kizárják Deutschot, akkor a Fidesz–KDNP-delegáció többi tagja is kiléphet a frakcióból. Néppárti forrásaink szerint van erre vonatkozó jelzés. Erről az eshetőségről a Magyar Nemzet forrása úgy nyilatkozott: remélik, hogy ez esetben kompromisszumra tudnak jutni a Fidesszel.

Gyurcsányné uniós pénzből járatja le Magyarországot


Az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójához (S&D) fordul a Fidesz–KDNP EP-delegációja, mivel a DK-s Dobrev Klára, az EP szocialista alelnöke uniós pénzből szabálytalanul kampányvideókat gyárt. Felidézték, több internetes portál is beszámolt, hogy Gyurcsányné a Magyarországot lejárató kampányát uniós pénzekből finanszírozza, és hirdetéseit bevándorláspárti szervezetek finanszírozzák. „Minden EP-képviselőnek szabályosan kell bánnia az európai adófizetők pénzével, különösen igaz ez, ha a parlament többsége a képviselőt az EP alelnökének választja” – emlékeztettek. Felszólították az S&D-t, tisztázza a helyzetet és tájékoztassa a nyilvánosságot, elfogadhatónak tartja-e azt a gyakorlatot, hogy alelnökük kampányvideókat gyárt, amikben álhírekkel támadja a járvány elleni védekezést Magyarországon, így a rendelkezésére bocsátott uniós pénzeket fake news gyártására használja fel.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink