Külföld

Varga Judit: Magyarország megőrizte a szuverenitását

Sikerült Magyarországnak megőriznie a szuverenitását, miután megkapta azokat a garanciákat, amelyeket kért, így az Európai Tanács csúcsértekezletén megállapodás születhetett az unió hosszútávú költségvetéséről és a hozzá kapcsolódó helyreállítási csomagról - mondta az igazságügyi miniszter pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Varga Judit: Magyarország megőrizte a szuverenitását
Varga Judit
Fotó: MH

Varga Judit elmondta, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is utalt rá, a járványhelyzet idején nem lehet ideológiai csatákat vívni.

„Tehát az első és legfontosabb győzelem az, hogy rádöbbentek erre, és a felelőtlenségből kiléptek az (...) európai vezetők” - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, senki sem zsarolhat egyetlen tagállamot, így Magyarországot sem azért, hogy ideológiai kérdésekben feladja a saját nemzeti identitásának megfelelő álláspontját. Kiemelte: a kormánynak sikerült megőriznie a „magyarok pénzét”, az uniós forrásokat és az ország hitelességét.

„Egyedül a magyar és a lengyel fél emlékeztetett mindenkit a tárgyalások során arra, hogy itt vannak uniós szerződések, amelyek bizonyos kérdésekben egyhangúságot írnak elő, például ha az európai értékekről van szó, köztük a jogállamiságról” - fogalmazott a miniszter.

Objektum doboz

Egy képpel emlékezett meg az igazságügyi miniszter az elmúlt egy év nehéz tárgyalásairól

A képkocka a tárgyalás azon pillanatát ábrázolja a magyar delegáció szobájában, amikor az este főszereplői, többek között az Európai Tanács elnöke, a német kancellár, a francia elnök, a lengyel, a szlovén miniszterelnök és a - hazai ellenzék szerint elszigetelődött - magyar miniszterelnök a megállapodás végleges változatát egyeztetik.

Ismét bebizonyosodott, hogy a „merjünk kicsik lenni” politikája helyett sokkal kifizetődőbb a „merjünk magyarok lenni” testtartás! - írta Varga Judit a közösségi oldalán.

Kapcsolódó írásaink