Külföld

Fico: Budapest és Varsó nagy sikert ért el

Ahelyett, hogy a szlovák kormány leült volna egyeztetni a visegrádi négyben lévő partnereivel a költségvetési vita kapcsán, inkább hátba szúrták a magyarokat és lengyeleket – minderről Robert Fico beszélt még csütörtökön.

Fico: Budapest és Varsó nagy sikert ért el
Robert Fico szerint a mostani szlovák kormány szét akarja verni a V4-es együttműködést
Fotó: MH

Robert Fico volt szlovák kormányfő, az ellenzéki Smer-SD elnöke csütörtök délutáni, „A szlovák kormány árulása ellenére Magyarország és Lengyelország sikerrel járt az EU-val folytatott vitában„ című tájékoztatóján az uniós költségvetés és a helyreállítási alap magyar-lengyel vétója kapcsán kialakított álláspontja miatt újra élesen bírálta a szlovák kormányt.

Fico ismételten a V4 együttműködés támogatására szólított fel, véleménye szerint a kormánykoalíció szét akarja verni a V4-et, amivel nagy külpolitikai hibát vét. „Több kérdésben, például a migrációban kiálltunk egymás mellett, egy ilyen szövetséget nem lehet egyszerűen ignorálni az EU-ban.”

Ahelyett, hogy a szlovák kormány leült volna egyeztetni a V4-es partnerekkel a költségvetési vita kapcsán, inkább hátba szúrták a magyarokat és lengyeleket – mondta a volt kormányfő.

A „legszomorúbb dolog” Fico szerint az egészben, hogy Magyarország és Lengyelország eredményes volt a vitában: hatalmas sikert értek el az EU többi részével szemben, akik diktálni akarták számukra, hogy mi a jog és jogállamiság. Budapest és Varsó nagy sikerének nevezte a volt kormányfő, hogy az EU Bíróságához lehet fordulni a kérdésben.

Fico nem csodálkozna azon, hogy Orbán vagy Kaczynski erre a sikerre építené a politikai jövőjét.

Fico reméli, hogy a szlovák kormányfő támogatni fogja a kompromisszumot. Véleménye szerint bocsánatot kellene kérnie Ivan Korčok külügyminiszternek és társainak. Pozsony elhatárolódása Budapesttől és Varsótól a szlovák diplomácia nagy kudarca – zárta Fico.

Kapcsolódó írásaink