Külföld

Partnerség a válság idején is

Több oltóanyag is elérhető lesz, de Magyarország csak azokat fogja felhasználni, amelyeket a hazai vagy az uniós hatóságok jóváhagynak – jelentette ki Szijjártó Péter

Előbb a bolgár miniszterelnök-helyettest fogadta, majd a moldovai külügyminiszterhez utazott Szijjártó Péter. A tárcavezetőt az unió költségvetési vita és a koronavírus elleni vakcina kapcsán is kérdezték.

Partnerség a válság idején is
Szijjártó Péter és Marijana Nikolova az energetika kapcsán is egyeztetett
Fotó: MH/Purger Tamás

A válság idején is erősek a bolgár–magyar kapcsolatok – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán, miután hivatalában fogadta Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettest.

Szijjártó Péter közölte, hogy a két országot elsősorban az energetika és migráció elleni küzdelem köti össze. Közölte, hogy a magyar gázellátás diverzifikálásában komoly partner Bulgária, mivel mindkét állam 2021 októberéig négy új gázbeszállító felé építi ki gázvezeték rendszerét. A miniszter külön stratégiai kérdésként említette a migrációt, ami már egészségügyi fenyegetést is jelent. Mint közölte, a bolgár hatóságoknak egyre többször kell eljárniuk határsértőkkel szemben, ami arra utal, hogy a járvány miatt többen hagyják el szülőföldjüket. Leszögezte, hogy a jövőben is szolgálnak majd magyar rendőrök az unió külső határain, segítve a migráció elleni harcot.

Újságírói kérdésre Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar kormány a lehető leggyorsabban kívánja biztosítani a koronavírus elleni oltóanyagot. Kifejtette, hogy európai projektekből 2021 második negyedévében lesz elegendő vakcina, de Magyarország más lehető­ségeket sem zár ki. Leszögezte ugyanakkor, hogy csak olyan vakcinát fognak forgalomba hozni, amit az európai vagy a magyar hatóságok  jóváhagynak. Szintén kérdésre válaszolva kifejtette, hogy meglátása szerint lehetne könnyen megoldást találni az uniós költségvetési vitában, és magyar kormány nem zárkózik el a bajba került uniós tagállamok mielőbbi megsegítésétől. Hozzátette, ugyanakkor az uniós forrásokat szubjektív, ideo­lógiai kritériumokhoz nem lehet kötni, és a megoldást a júliusi tanácsi döntés tiszteletben tartásával kell meghozni.

Szijjártó Péter a tegnapi nap folyamán hivatali látogatást tett még moldáv kollégájánál, ahol fejlesztési együttműködést írt alá. A magyar tárca­vezető elmondta, hogy hazánk támogatója Moldova európai integrációjának, és januártól magyar szakértők segítik majd a moldovai kormányzat munkáját.

A miniszter még keddi ankarai látogatása során nyilatkozott az Anadolu török állami hírügynökségnek. Kifejtette, hogy Magyarország és az unió is stratégiai partnerként tekint Törökországra, és olyan EU-török kapcsolatot szorgalmaz, amely nem a bírálatra és kioktatásra épít.

Kapcsolódó írásaink