Külföld

Morawiecki: El kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket

Európának szüksége van a hosszú távú uniós költségvetés elfogadására és a gazdasági helyreállítási alap végrehajtására, ugyanakkor szüksége van a jogi biztonságra is, amelynek garantálásához el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően csütörtökön.

Morawiecki: El kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket
Mateusz Morawiecki a brüsszeli EU-csúcs helyszínén
Fotó: AFP/POOL/John Thys

Aláhúzta: a költségvetés ellenőrzésének, a korrupció megelőzésének, valamint a jogállamiságnak az összekeverése nagyon veszélyes helyzetet teremt, politikailag motivált eljárásokhoz vezet, lehetőséget teremtve bármely tagország megtámadásához.

Morawiecki azt mondta, hogy az uniós tagországok között megtárgyalandó szövegtervezeteket dolgoztak ki ennek elkerülésére, továbbá annak meghatározására, hol húzódik a határvonal a költségvetés Lengyelország által is teljes mértékben támogatott ellenőrzése, a korrupció elleni harc, valamint az uniós szerződésekben világosan meghatározott és követendő jogállamiság között.

Arra figyelmeztetett, hogy most Lengyelország ellen indíthatnak jogellenes módon támadást, de a jövőben bármelyik más uniós tagország ellen is eljárás indulhat. A jogi bizonytalanság elkerülésére dolgoztuk ki következtetéseinket - húzta alá Morawiecki.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette, a tagállami vezetőknek lehetőségük lesz az uniós költségvetés és a koronavírus-járvánnyal összefüggő pénzügyi segélycsomag megerősítésére.

Elmondta, a csúcsértekezlet előkészítésének utolsó napjai során lényeges előrelépések történetek az álláspontok közeledése szempontjából, továbbá reményét fejezte ki, hogy a délután a tagállami vezetők képesek lesznek megállapodásra jutni a pénzügyi csomagokról és a hozzájuk kötni kívánt mechanizmusról.

„Az elfogadás nagyon fontos és erős jelzés lenne a világnak, és az európai polgároknak is Európa egységéről” - mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke érkezésekor azt mondta, örül annak, hogy kompromisszumos javaslat kerül a tagállami vezetők asztalára az unió hosszú távú költségvetésével és az ezzel összefüggő jogállamisági mechanizmussal összefüggő, zsákutcába jutott megállapodás biztosítására.

„Örülök, hogy megtaláltuk a tovább lépéshez szükséges kompromisszumot úgy, hogy a feltételrendszer is változatlan maradt. Ez döntő jelentőségű” - fogalmazott.

A bizottsági elnök reményét fejezte ki, hogy megerősítést nyer az unió következő hétéves költségvetésnek és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap 1800 milliárd eurót kitevő pénügyi keret, arra ugyanis - szavai szerint - az európai vállalatoknak és az európai polgároknak nagy szüksége van.

Az Egyesült Királysággal a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról folyatott tárgyalásokkal összefüggésben azt mondta, az Európai Unió hajlandó hozzáférést biztosítani „brit barátainak” az unió egységes piacához, de a feltételeknek kölcsönösnek és tisztességeseknek kell lenniük.

Angela Merkel német kancellár érkezésekor kiemelte a költségvetésről szóló megállapodás elfogadása „nagyon fontos jel lenne az Európai Unió cselekvőképessége szempontjából.

Elmondta, az elmúlt napokban ”nagyon keményen„ dolgoztak, hogy ”áthidalják a nehézségeket, valamint megoldást találjanak Magyarország és Lengyelország aggodalmaira, ugyanakkor megőrizzék az Európai Parlamenttel kötött megállapodásban szereplő jogállamisági feltételrendszert.

Kapcsolódó írásaink