Külföld

Lezárná a vitát a Fidesz

Novák Katalin: Mi Donald Tuskkal ellentétben a béke oldalán állunk

Átalakítaná együttműködését pártcsaládjával a Fidesz – derült ki Orbán Viktor kormányfő leveléből. A frakcióban meg fogják vitatni a javaslatot, de egyelőre az uniós költségvetéssel vannak elfoglalva.

Lezárná a vitát a Fidesz
Novák Katalin
Fotó: Facebook

Nem kell a Fidesznek kilépnie az Európai Néppártból (EPP) ahhoz, hogy új típusú együttműködést alakítson ki a pártcsalád európai parlamenti képviselőcsoportjával – erősítette meg tegnap Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke a Twitter-oldalán, valamint az ATV-nek nyilatkozva. „Mi Tuskkal ellentétben a béke oldalán állunk” – fogalmazott Novák az EPP elnöke, Donald Tusk korábbi, támadó nyilatkozatai­ra reagálva.

A miniszter azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy előző nap megjelent a sajtóban megjelent az a levél, amit Orbán Viktor miniszterelnök írt Manfred Webernek, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjének. Levelében a kormányfő emlékeztetett, hogy a Fidesz tagságát az EPP-ben közös megegyezéssel felfüggesztették tavaly, azonban azóta sem tisztázták részleteiben, miképp változtat ez a párt és a pártcsalád EP-frakciójának együttműködésén.

A miniszterelnök új együttműködési formát javasolt a korábbi EPP–ED-modell mintájára, ami lehetővé tenné, hogy a fideszes képviselők a frakcióban maradjanak, de lazábban működjenek együtt.

Az EPP–ED, azaz az Európai Néppárt és az Európai Demokraták frakciója 1999-ben alakult meg, amikor a zömében brit konzervatív (tory) képviselőkből álló ED csatlakozott a néppárthoz. Ez a lazább együttműködés 2009-ig, a brit delegációnak az Európai Néppártból való távozásáig működött.

Az EP-n belüli együttműködés kérdését az is aktuálissá teszi, hogy harminc néppárti képviselő levélben kezdeményezte a fideszes Deutsch Tamás kizárását a frakcióból, amiért azt nyilatkozta, Weber gondolatmenete az uniós források politikai feltételekhez kötésével kapcsolatban a Gestapo és az ÁVO logikáját idézi. Deutsch azóta levélben fordult a bajor politikushoz, tisztázandó, hogy nem állt szándékában megsérteni, de ha mégis így történt, megköveti. A képviselő később közleményben számolt be arról, hogy a frakcióvezető tudomásul vette a bocsánatkérést.

Pedro López de Pablo, az EPP-frakció szóvivője lapunknak megerősítette, hogy megkapták a miniszterelnök levelét, mint mondta, az általa javasolt konstrukcióról a csoport szintjén kell dönteni, és ha nincs konszenzus, szavazásra bocsátják majd a kérdést.

Hozzátette, egyelőre figyelemmel követi, hogyan alakul a Fidesz tagságának ügye a pártcsaládban. Erről az EPP politikai gyűlése dönthet, ennek ülését azonban a járványügyi korlátozások miatt még nem hívták össze, és bizonytalan, hogy mikor fogják. A szóvivő elmondta, a héten ülésezik a frakció vezetése, és napirendre kerül Deutsch Tamás ügye is, de döntés nem lesz, a héten a fókusz az Európai Tanács ülésén és a költségvetési ügyeken van. Egy másik néppárti forrásunk szintén arra utalt, hogy ezen a héten a Fidesz ügye nem lesz prioritás, ezzel kapcsolatban inkább majd az EU-csúcs utáni EPP frakcióülésre lesz érdemes figyelni.

Kapcsolódó írásaink