Külföld

„A visegrádiaknak ki kellene állniuk Lengyelország és Magyarország mellett”

 A visegrádi csoportnak egységesen ki kellene állnia Lengyelország és Magyarország mellett a két országnak az Európai Bizottsággal a következő uniós keretköltségvetésről és a helyreállítási alapról folyó vitájában - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában sajtótájékoztatón, miután lengyel kollégájával, Andrzej Dudával tárgyalt.

„A visegrádiaknak ki kellene állniuk Lengyelország és Magyarország mellett”
Fotó: mh

 Andrzej Duda, aki néhány órás munkalátogatást tett Prágában, ismertette vendéglátójával a vita körvonalazódó megoldását. Zeman üdvözölte és jó hírnek minősítette a lengyel államfő közlését .

„Andrzej Duda úgy tájékoztatott, hogy az Európai Tanácsban a német elnökség alatt létrejöhet egy olyan kompromisszum, amely kielégítené a lengyel és a magyar érdekeket is” - mondta Zeman újságíróknak. Mint megjegyezte, „ez jó hír”.

A lengyel államfő mindezt úgy pontosította, hogy „körvonalazódik egy megállapodás, amelyen tovább folyik a munka”. „A javaslatokat ismertettem Milos Zemannal, aki nagyon pozitívan reagált rájuk” - nyilatkozott a lengyel államfő.

Lengyelország és Magyarország ellenzik, hogy az Európai Unió következő keretköltségvetése és a helyreállítási alap a szerintük homályos jogállamisági kritériumok betartásának lenne alárendelve. Csehországnak és Szlovákiának nincs kifogása a költségvetés és a jogállamiság összekapcsolása ellen.

A négy országból álló - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - visegrádi csoport elnöki tisztségét jelenleg Lengyelország tölti be.

Rudolt Jindrák, a cseh államfő külpolitikai főtanácsadója szerint a két elnök megvitatta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos problémákat is.
 

Kapcsolódó írásaink