Külföld

A magyarokat és a lengyeleket sértegette egy uniós biztos

A magyar külgazdasági és külügyminiszter azt kérte Didier Reynders-től, hogy ne sértegesse a magyarokat és a lengyeleket.

A magyarokat és a lengyeleket sértegette egy uniós biztos
Strukturális probléma van a jogállamisággal Magyarországon és Lengyelországban Didier Reynders szerint
Fotó: Európai Parlament

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán reagált Didier Reynders, az Európai Bizottság biztosának kijelentéseire.

Szijjártó Péter bejegyzésében felidézte, hogy még belga külügyminiszterként ismerte meg Didier Reynders-t, a viszonyuk normális volt, ezért nem szólt eddig uniós biztosként tett nyilatkozatai kapcsán.

Objektum doboz

A miniszter azt írta: kedves Didier barátom, a hazád megbántásának mindenfajta szándéka nélkül, kérlek, engedd figyelmedbe ajánlanom a tényt, hogy mi, lengyelek és magyarok biztosan harcoltunk annyit diktatúrák ellen a szabadságunkért és tettünk annyit Európa egységéért, mint a Téged az Európai Bizottságba delegáló ország.

Didier Reynders a belga RTBF csatorna vendége volt december 5-én, ahol többek között a lengyel-magyar vétóval kapcsolatosan is nyilatkozott. Az unió következő hétéves költségvetésének megtorpanása kapcsán azt mondta: „ ... a jogállamiságról szóló vita, most minden európai intézményben, így a Tanácsban is központi kérdést képez. Egyértelműen nagy a nyomás, de van lehetőség megoldásra. A német elnökség igyekszik valamennyi tagállamot meggyőzni, hogy közös nevezőre jussunk. Ugyanakkor, amennyiben ez nem lehetséges, úgy Magyarország és Lengyelország nélkül kell tovább haladni. Ezt fontos egyértelművé tenni”.

Kapcsolódó írásaink

Nemzeti szuverenitás a gőzhengerrel szemben

ĀEurópa jövőjét féltjük a politikai és ideológiai nyomásgyakorlástól, hiszen ha ezt most megengedjük, bárki ellen bármikor felhasználható lesz – nyilatkozta Varga Judit