Külföld

Újabb tüntetés Conte ellen

A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szigorítások és a kormány bevándorlást támogató tevékenysége ellen tüntetett csütörtök este a Liga vezetője Matteo Salvini, az Olasz Testvérek elnöke Giorgia Meloni és a Forza Italia alelnöke, Antonio Tajani. Giuseppe Conte miniszterelnök azonnali lemondását követelték a római parlament előtt tartott demonstráción.

Újabb tüntetés Conte ellen
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök
Fotó: AFP

Az ellenzéki politikusok sérelmezik, hogy a kormány kettős mércét alkalmaz, nem az olaszok nehézségeinek megoldására törekszik, hanem a bevándorlók megsegítésére.

Salvini hihetetlennek nevezte, hogy a kormány az olaszok pénztárcájából látja vendégül a bevándorlókat.

„Az olasz kereskedők csődbe mennek, a kikötők továbbra is nyitva vannak, a vállalkozók megszakadnak, az emberkereskedők ünnepelnek, az olaszoknak karácsony alatt tilos az egyik településről a másikba menni, a bevándorlók az egyik kontinensről a másikra utazhatnak” – sorolta az ellentmondásokat felszólalásában Meloni. Szerinte ha Conte nem az olaszok, hanem a bevándorlók miniszterelnöke akar lenni, akkor le kell mondania, hiszen az olasz adófizetők pénzéből kapja fizetését.

„A kormánynak nincs hosszú távú stratégiája, sem a bevándorlási hullám megállítására, sem az országban tartózkodók beilleszkedésének megvalósítására” – mutatott rá beszédében Antonio Tajani.

Meloni tegnap a Facebook-oldalán is üzent Conténak. „Nem Magyarországon, vagy Lengyelországban vannak jogállamisági visszaélések, hanem Olaszországban. Egyetlen demokratikus intézmény sem méltó arra a viselkedésre, amivel Conte viszonyul a demokratikus intézményekhez” – írta a politikus.

Kapcsolódó írásaink

Oriana Fallaci igazsága

ĀKötelező olvasmánnyá tenné Matteo Salvini volt belügyminiszter az olasz iskolákban az újságíró műveit