Külföld

Varga Judit: Két éve folyamatos boszorkányüldözés zajlik hazánk ellen Brüsszelben

Magyarország továbbra is kitart amellett, hogy az Európai Parlament jogsértő módon fogadta el a Sargentini-jelentést, amely alapján megindította hazánk ellen a 7. cikk szerinti eljárást - írta csütörtökön Facebook-oldalán Varga Judit.

Varga Judit: Két éve folyamatos boszorkányüldözés zajlik hazánk ellen Brüsszelben
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Michal Bobek, az Európai Unió Bíróságának (EUB) főtanácsnoka azt javasolja a bíróságnak, hogy utasítsa el a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos magyar keresetet - az erről szóló közlemény csütörtök reggel jelent meg a luxembourgi testület honlapján.

Bobek indítványára reagálva a magyar igazságügyi miniszer úgy fogalmazott: „az Európai Bíróság cseh főtanácsnoka szerint, a magyar kereset elfogadható, de nem ütközött az uniós jogba az Európai Parlament állásfoglalása, amellyel megindította Magyarország ellen az ún. 7. cikk szerinti jogállamisági eljárást.”

Varga Judit hozzátette: a főtanácsnok sajátos nyelvtani értelmezés szerint a tartózkodással a képviselő „azt kéri, hogy úgy kezeljék, mintha egyáltalán nem szavazott volna”.

Ezzel szemben Magyarország álláspontja szerint a tartózkodás éppen azt fejezi, ki, hogy a képviselő a szavazásban részt kíván venni, hiszen nem egyszerűen távol marad a szavazástól, hanem tevőlegesen nyilatkozik, éppen ezáltal fejezve ki politikai álláspontját.

Éppen ezért Magyarország szerint teljesen irreleváns, hogy a képviselőket megfelelően tájékoztatták arról, hogy a tartózkodó szavazatok nem számítanak be a szavazásba, hiszen ez az uniós joggal ellentétes értelmezés. Ráadásul ez a tájékoztatás nem az EP valamely szervének döntésén alapult, mivel, bár erre lett volna lehetőség, az EP a kérdést nem tisztázta megfelelően - mutatott rá a tárcavezető.

Az igazságügyi miniszter szerint a 7. cikk szerinti eljárás két évvel ezelőtti megindítása óta folyamatos boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, amelyben az Európai Parlament élen jár. Éppen ezért különösen fontos, hogy az Európai Bíróság a majdani ítéletében megállapítsa, hogy jogszerű volt-e egyáltalán az EP eljárást megindító döntése.

„A Magyarország szerint a válasz Bobek főtanácsnok véleménye ellenére is egyértelmű: a Sargentini-jelentés elfogadására jogsértő módon került sor!” - húzta alá bejegyzése végén Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink

Holland támogatás Magyarországnak

ĀAz Európai Parlament egyfajta uniós demokráciát akar csinálni a magyar demokráciából – fogalmazott lapunknak Marco van den Boomgaard hágai blogger