Külföld

Holland támogatás Magyarországnak

Az Európai Parlament egyfajta uniós demokráciát akar csinálni a magyar demokráciából – fogalmazott lapunknak Marco van den Boomgaard hágai blogger

A liberális média ellenséges viselkedésének dacára egyre több holland érdeklődik a magyar politika iránt – nyilatkozta lapunknak Marco van den Boomgaard, aki nemrég magyar állami kitüntetést kapott. A holland blogger és étteremtulajdonos szerint országában nagy szükség lenne egy jelentős konzervatív pártra.

Holland támogatás Magyarországnak
Marco van den Boomgaard (b) a múlt hét végén kitüntetést vehetett át Kocsis András hágai magyar nagykövettől
Fotó: MH

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át a múlt hét végén Kocsis András hágai magyar nagykövettől Marco van den Boomgaard blogger és publicista, a hágai Hungarian Corner étterem tulajdonosa a magyar gasztronómia hollandiai népszerűsítése, valamint a magyar kormányzati elképzelések hollandiai megismertetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

„A fősodratú baloldali és centrista pártok Hollandiában mind liberális gyökerűek, ebből fakadóan nem is értik a konzervatív magyar politikát. Ha ehhez hozzávesszük a bizonyos fokú holland arroganciát, a dolgok könnyen eszkalálódnak” – fogalmazott lapunknak Marco van den Boomgaard, akit arról kérdeztünk, miért éri Magyarországot olyan sok durva kritika a holland politika és média irányából. Az olyan európai parlamenti politikusok, mint a Magyarországról szóló, hazugságokkal teli jelentést jegyző zöldpárti Judith Sargentini vagy a liberális Sophie in ’t Veld aktivista politikát folytatnak, a diplomácia hiányával társulva pedig tevékenységük aláássa a kölcsönös tiszteletet – magyarázta. Boomgaard szerint az Európai Parlament uniós demokráciát akar csinálni a magyar demokráciából, a brüsszeli nyomásgyakorlás pedig a szovjet időket idézi fel a magyarokban.

A magyar álláspont iránt két párt mutat nagyobb megértést, a Szabadságpárt (PVV) és az újonc Fórum a Demokráciáért (FvD) – Boomgaard példaként említette, hogy Geert Wilders PVV-elnök, aki egyébként többször is találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, rendszeresen méltatja a magyar migrációs politikát, igaz, más társadalmi kérdésekben, mint például az LMBTQ-ügyek, jóval liberálisabb. Az FvD általánosságban véve konzervatívabb Wilderséknél, de jelenleg épp belső gondokkal küzd. Boomgaard felhívta a figyelmet a Református Politikai Pártra (SGP) is, ami egy kicsi, de megbízható konzervatív párt, nyomást gyakorol Mark Rutte liberális kormányfőre, hogy ellenállva a baloldali túlsúlynak, kezdjen párbeszédet a magyar miniszterelnökkel. Megjegyezte: hiányzik a holland politikából egy jelentős konzervatív párt.

Ami Magyarország megítélését illeti, Boomgaard szerint erősen polarizált a holland társadalom: a baloldaliak elutasítják a magyar kormány politikáját, a jobboldaliak viszont példaként tekintenek Orbán Viktorra, de a balliberális holland médiából csak kevés hiteles információt szereznek Magyarországról. Megjegyezte, a mainstream sajtóban és a közösségi médiában olvasható vélemények eltérő képet mutatnak. Mint mondta, éppen ezért kezdett maga is blogolni és aktívan beszámolni a magyarországi hírekről a Twitteren. Boomgaard szerint nagyon hasznos, hogy egyre többet kommunikál a magyar kormány angolul a közösségi médiában. Úgy fogalmazott, a magyarbarát csoport Hollandiában csendes, de egyre nagyobb. 

Kapcsolódó írásaink

Unalomig ismételt vádak Brüsszelben

ĀA balliberális képviselők, köztük a momentumos Donáth Anna, ismét Lengyelországot és hazánkat támadták az EP-ben, miközben a kormányfő Varsóban tárgyalt