Külföld

„A világkereskedelem legyen minél szabadabb és tisztességesebb”

A kormány azt kéri az Európai Uniótól (EU), hogy kezdje újra a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Thaifölddel, Malajziával és Fülöp-szigetekkel - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután részt vett az EU-s és a délkelet-ázsiai külügyminiszterek konferenciáján.

„A világkereskedelem legyen minél szabadabb és tisztességesebb”
Szijjártó Péter az EU és a délkelet-ázsiai külügyminiszterek konferenciáján
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, a világjárvány nyomán felgyorsultak azok a változások, amelyek új időszámítást indítottak a világgazdaságban és a világpolitikában. 

„Ezek a változások elhozták a lehetőséget arra, hogy a kelet és a nyugat együttműködését a kölcsönös tisztelet és közös érdekek alapján megerősítsük. A magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága, ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy a világkereskedelem minél szabadabb és minél tisztességesebb legyen” - emelte ki. 

Hozzátette, hogy ezért ratifikálták elsőként az EU szabadkereskedelmi megállapodásait Szingapúrral és Vietnammal. 

Szijjártó Péter jelezte, a világgazdaság elmúlt jó néhány évének legjelentősebb fejleménye volt a délkelet-ázsiai országok megállapodása a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének létrehozásáról, amely újabb lehetőségeket biztosít az exportorientált magyar gazdaság számára is.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink