Külföld

Házkutatások a kárpátaljai magyar vezetőknél

Nagyszabású házkutatásokat rendezett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőinél hétfőn az ukrán állambiztonsági szerv, az SZBU – írta a Karpathir.com portál.

Házkutatások a kárpátaljai magyar vezetőknél
Brenzovics László, a KMKSZ elnöke
Fotó: MH

Az oldal az Ua-reporter.com portálra hivatkozva azt írta, Brenzovics Lászlót, a KMKSZ elnökét és a szervezet több más tisztségviselőjét is az Egán Ede jótékonysági alapítvánnyal történt fiktív szerződéskötésekkel gyanúsítják, valamint szeparatizmussal.

A Karpat.in.ua beszámolója szerint fegyvereses civil ismeretlenek jelentek meg a KMKSZ ungvári székházánál és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolánál is Beregszászban. A KMKSZ közleményben utasította el a koholt politikai vádak alapján, tervszerűen felépített eljárást, amelynek célja a magyarság megfélemlítése.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Facebook oldalára feltöltött videóban reagált: „Dacára az elmúlt időszak ígérgetéseinek”, Ukrajnában központi kormányzati politika maradt a megfélemlítés és a magyarellenesség – jelentette ki, és elmondta, hogy a magyar kormány kifejezte tiltakozását az ukrán külügyminisztérium felé, és berendelte Ukrajna budapesti nagykövetét.

A miniszter ígéretet tett arra, hogy a NATO tagországok másnapi értekezletén felveti az ügyet. Mégiscsak elfogadhatatlan, hogy egy ország azt állítja, hogy a transzatlanti, európai közösség része kíván lenni, közben pedig egy NATO tagország nemzeti kisebbségét megfélemlíti – jelentette ki, és jelezte: minden nemzetközi fórumon követelni fogja, hogy Ukrajna állítsa le a magyar nemzeti közösség elleni inzultusokat.

Kapcsolódó írásaink