Külföld

„Lengyelország pont a jogállamiság betartását szorgalmazza”

Varsó elutasítja az Európai Unió alapszerződéseinek felülírását a költségvetésről folytatott tárgyalások során, s ebben az értelemben a jogállamiság betartására szólít fel Európában - jelentette ki a lengyel elnöki szóvivő csütörtökön.

„Lengyelország pont a jogállamiság betartását szorgalmazza”
Képünk illusztráció
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Nur

Blazej Spychalskit a Radio Plus lengyel rádiócsatorna kérdezte arról,  mi a véleménye Andrzej Duda államfőnek a kormány által az uniós költségvetési tárgyalások során képviselt álláspontról.

Lengyelország és Magyarország a tagállamokra vonatkozó jogállamisági feltételek miatt az előző héten nagyköveti szinten elutasította a költségvetési megállapodást.

Ezzel a lépéssel Spychalski szerint Lengyelország éppen „a jogállamiság betartását szorgalmazza”, elutasítva, hogy „a jogállamiságról szóló előírások ürügyén az alapszerződéseken nem alapuló mechanizmusokat vezessenek be” az Európai Unióban.

A szóvivő megállapította, hogy a vétó jogával az EU-ban több tagállam élt már különféle helyzetekben.

Mateusz Morawiecki kormányfő csütörtök délelőtti varsói sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva szintén aláhúzta, hogy a költségvetés kapcsán javasolt jogállamisági rendelkezés „nem írhatja felül” az alapszerződéseket, éppen a jogállamiság betartása érdekében.

A jelenleg javasolt megoldás politikai indíttatású, „önkényes döntéseket” tenne lehetővé - mondta.

Egyúttal megerősítette: nem látja problematikusnak, „sőt kéri is”, hogy az európai és tagállami intézmények „minél akkurátusabb módon ellenőrizzék az európai uniós költségvetési források elköltését”. Aláhúzta, hogy semmi jót nem hozna a költségvetési és a politikai sík összemosása a feltételrendszerben.

„A bennünket elárasztó propaganda ellenére mi az EU egységéért küzdünk” - fogalmazott Morawiecki. Úgy érvelt: Lengyelország után egy idő múlva más EU-tagállamokat is támadások érhetnek, ha „Brüsszelben visszatetszést keltenek ilyen vagy olyan (nemzeti) reformok”.

Kapcsolódó írásaink