Külföld

„Az EU-t nem zavarja, hogy Hollandiának már papíron sem független az ügyészsége”

Kedden az Európai Unió Bírósága megerősítette, hogy Hollandiában az ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja, ezért függetlenség hiányában nem tekinthetőek „igazságügyi hatóságnak” – hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter.

„Az EU-t nem zavarja, hogy Hollandiának már papíron sem független az ügyészsége”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

Az EUB-nek abban kellett állást foglalnia, hogy a holland ügyészek megfelelnek-e a „végrehajtó igazságügyi hatósággal” szemben támasztott követelményeknek az európai elfogatóparanccsal kapcsolatos eljárásokban. Az EUB szerint az elfogatóparanccsal kapcsolatos határozatokat olyan igazságügyi hatóságnak kell meghoznia, amely megfelel a hatékony bírói jogvédelemhez kapcsolódó követelményeknek, köztük a függetlenség garanciájának. A holland ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja. Ezért nem tekinthetőek „végrehajtó igazságügyi hatóságnak” – emelte ki az igazságügyi miniszter.

A holland ügyészek, mint minden uniós tagállam ügyészei, fontos szerepet játszanak az EU pénzügyi érdekeinek védelmében. És most papírt kaptak arról, hogy nem függetlenek – hangsúlyozta Varga Judit.

Objektum doboz

A Bizottság bizonyára alig várja, hogy aktiválhassa a jogállamisági kondicionalitást Hollandiával szemben… – zárta sorait az igazságügyi miniszter.

Kapcsolódó írásaink