Külföld

Szijjártó: Bejött a Keleti Nyitás

„Bejött a Keleti Nyitás: Indonéziában 29 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalmunk tíz év alatt” - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

Szijjártó: Bejött a Keleti Nyitás
Szijjártó Péter
Fotó: MH

A koronavírus-fertőzés miatt 14. napja karanténban tartózkodó Szijjártó Péter videokonferencia segítségével szólalt fel egy online fórumon, ahol kedden hivatalosan is elindították a magyar és indonéz vállalatoknak szóló https://www.hunindotech.id/ oldalt.

A külgazdasági és külügyminiszter a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról elmondta: az elmúlt időszakban előrelépést értek el a vízgazdálkodás és az élelmiszerfeldolgozás területén is. Példaként említette, hogy 36 milliárd forintos keretet nyitottak meg, melyből a magyar cégek indonéz települések vízgazdálkodásán tudtak javítani.

Objektum doboz

Hozzátette: most a telekommunikáció és a kiberbiztonság területén szeretnék erősíteni a két ország kapcsolatait. Ezért arra bíztatja a cégeket, hogy használják a hunindotech.id oldalt, mert az kiváló platform arra, hogy megfelelő információhoz jussanak az együttműködési lehetőségekről.

A miniszter kiemelte: az Eximbank is készen áll, hogy biztosítsa a szükséges pénzügyi hátteret a magyar és az indonéz cégek együttműködéséhez. Szijjártó Péter azt mondta: a magyar cégeket arra bíztatja, legyenek aktívak az indonéz piacon, mert ez az egyik legnagyobb dél-kelet-ázsiai piac, és az egyik leggyorsabban növekedő régió a világon.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az indonéz diákoknak meghirdetett ösztöndíj létszámkeretét az éves ötvenről százra emelték.

Indonézia hozzájárul a globális ügyek megoldásához - hangsúlyozta a miniszter, aki elismerően szólt arról, hogy Indonézia is részt vesz a békefenntartói feladatokban. Hozzátette: annak idején Magyarország is javasolta, hogy Indonézia legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja.

A külügyminiszter kiemelte: az elmúlt években sokat fejlődött Magyarország és Indonézia együttműködése, nemrég ünnepelték a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 65. évfordulóját.

Retno Lestari Priansari Marsudi, Indonézia külügyminisztere azt hangsúlyozta: „még mindig küzdünk a világjárvány ellen, de a válság lehetőségeket is rejt magában”.

Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány fényt derített a digitális gazdaságban rejlő hatalmas potenciálra. Emlékeztetett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta: a mobiljelek a világ lakosságának már több mint 95 százalékát elérték. Az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) térségben pedig 441 millió ember, a lakosság 65 százaléka használja az internetet.

Az indonéz külügyminiszter megjegyezte azt is, hogy a világjárvány növelte a függőséget a digitális technológiától, például a távoktatás, a távmunka területén. Úgy értékelt, a digitális gazdaság hatalmas lehetőségeket rejt magában a gazdasági növekedés területén.

Kiemelte azt is, hogy Indonéziának nagyon jó a digitális ökoszisztémája, annak értéke 2025-ig elérheti a 133 milliárd dollárt. Elmondta továbbá, hogy 2019-ben 2001 startupja volt Indonéziának. Ezzel a világon az ötödik legjobbak voltak - tette hozzá.

Mindezek nyomán az indonéz külügyminiszter szerint a hunindotech.id weboldal elindítása jól időzített. Úgy véli, ez a fórum rengeteg lehetőséget biztosít majd mindkét ország számára, hogy erősítsék az együttműködést, olyan termékeket és beruházásokat mutathassanak be, amelyek mindkét ország javát szolgálják.

A miniszter azt mondta: az indonéz és a magyar üzleti közösség elkötelezettséget mutat a kezdeményezéssel kapcsolatban, ez pedig gyorsíthatja az országok gazdasági kilábalását.

Kapcsolódó írásaink