Külföld

Szijjártó: Véget kell vetni a kioktatásnak

Új világrend jön létre a világjárványt követően politikai és gazdasági szempontból egyaránt, a magyar-német kapcsolatok szerepe pedig növekedni fog – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délután, az ezúttal online megtartott Német-Magyar Fórumon.

Szijjártó: Véget kell vetni a kioktatásnak
Számíthatnak ránk német barátaink – mondta a külügyminiszter, aki a kétoldalú kapcsolatok felértékelődésére számít az „új világrendben”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Facebook-oldalán közzétett videóban a tárcavezető kiemelte, az új világrendben politikai szempontból a legfontosabb, hogy a nemzetközi együttműködés új, kölcsönös tiszteleten alapuló korszaka következzen. Megjegyezte, a járvány lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetközi politikai rendszer megszabaduljon az olyan rossz beidegződésektől, mint a kioktatás, a vádaskodás és egymás alaptalan támadása. „Sokkal inkább koncentrálhatnánk arra, ami összeköt, vagyis, hogy miként és miben tudunk egymásnak segíteni ebben a nehéz időszakban; mi ezt valljuk Magyarország és Németország vonatkozásában is” – tette hozzá.

Szijjártó beszélt arról is, hogy a világgazdaságban megszűntek az automatizmusok és egy globális verseny indult meg a világgazdasági kapacitások újraelosztásáért. „Magyarország pedig jó eséllyel nevezett be ebbe a versenybe” – hangsúlyozta. Ez a jó esély szerinte annak is köszönhető, hogy a magyar és a német gazdaság és ipar között rendkívül szoros az együttműködés. Nagy szerepe volt a német vállalatoknak abban, hogy az elmúlt hat évben folyamatosan nőttek a magyar beruházások és erősödött az ország exportteljesítménye, magyarázta. „Számíthat ránk Németország, számíthatnak ránk német barátaink, a magyar külpolitikában és külgazdasági stratégiában is a magyar-német kapcsolatok további növelésére fogunk törekedni” – tette hozzá Szijjártó.

Objektum doboz

A tanácskozáson felszólalt Heiko Maas német külügyminiszter is, aki szerint a koronavírus-járvány idején különösen érvényes az európai együttműködésre az a közmondás, hogy „jobb adni, mint kapni”. „Az európai szolidaritás lényege az, hogy nem egyirányú utca, hiszen aki ma segít a szomszédainak, a járvány által fokozottabban érintett országoknak, az bízhat abban, hogy neki is segíteni fognak” – magyarázta a tárcavezető.

A szociáldemokrata politikus szerint a gazdasági helyreállítás még hosszú ideig fog tartani, ám a társadalmi kohézió biztosítása érdekében addig is olyan célokra kell koncentrálni, mint a klímavédelem, biztosítani kell Európa digitális szuverenitását és meg kell erősíteni Európának a világban betöltött szerepét.

Kapcsolódó írásaink