Külföld

Olaszországba visszatérnek a kitoloncolt illegális bevándorlók

Szigorították a Lampedusára érkező bevándorlók ellenőrzését, miután kiderült, hogy az Olaszországból kitoloncolt illegális bevándorlók ismét partot érnek a szigeten - közölték a belügyi hatóságok csütörtökön.

Olaszországba visszatérnek a kitoloncolt illegális bevándorlók
Lampedusa migránstábora ismét teljesen megtelt, miután vasárnap óta több mint ezren érkeztek a szigetre (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Nicolas Economou/NurPhoto

Tizenkét tunéziai férfit vettek őrizetbe a lampedusai regisztrációs központban, amikor bebizonyosodott, hogy korábban illegális bevándorlóként már kitoloncolták őket Olaszországból. Ennek ellenére ismét hajóra szálltak, és visszatértek a szigetre.

Szigorították a dél-olaszországi partokra érkező migránsok ellenőrzését, miután az október 29-i nizzai merénylet elkövetőjéről kiderült, hogy Lampedusán lépett be Európába. A szigetről egy karanténhajóra került, majd onnan egy másik olaszországi migránstáborba, ahonnan egy kiutasítási rendelettel a zsebében szabadon engedték. Így jutott tovább Franciaországba.

Lampedusa migránstábora ismét teljesen megtelt, miután vasárnap óta több mint ezren érkeztek a szigetre.

Az embereket az Allegra és a Rhapsody karanténhajóra helyezték át, utóbbin volt két hétig a nizzai merénylő is. Most először a felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúakat nem tették a hajókra, hanem védett szicíliai központokba szállították.

A venetói Padova városában feltartóztatták egy a marokkói férfit, akit korábban őrizetbe vettek, majd kitoloncolták, de azóta ismét visszatért Olaszországba. A férfival szemben januárban eljárás indult, mivel egy postahivatalban tört-zúzott, amikor megtudta, hogy nem utaltak állami segélyt a bevándorlóként neki juttatott bankkártyára. Az ellenzéki Liga párt parlamenti interpellációban kérdezte a belügyminisztertől, miként került vissza a férfi Padovába.

A jobbközép ellenzék Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki bejelentését méltatta, miszerint a jelenlegi 2400-ról 4800-ra emeli az ország határain szolgálatot teljesítő hatósági személyek számát a terrorfenyegetettség, a kábítószer-kereskedelem és az illegális bevándorlás elleni küzdelem megerősítésére. A védelmi erősítés a francia-olasz határra is vonatkozik.

A Hajrá Olaszország (FI) felsőházi frakcióvezetője, Anna Maria Bernini kijelentette, érthetetlen, hogy a baloldali római kormány miért háborodik fel, amikor a jobboldal az illegális bevándorlás határozottabb ellenőrzését követeli.

„Macron döntése bizonyítja, hogy nem csak az olasz jobbközép aggódik. Egyedül a baloldali olasz kormánynak fontosabb az ideológia, mint a valóság” - jelentette ki Bernini.

Kapcsolódó írásaink