Külföld

További támadásoktól tart a francia belügyminiszter

Franciaország háborúban áll az iszlamista ideológiával, ezért számítani kell a nizzaihoz hasonló újabb támadásokra - mondta Gérald Darmanin francia belügyminiszter az RTL rádióadónak adott interjújában pénteken.

További támadásoktól tart a francia belügyminiszter
Rendőrök őrködnek a nizzai bazilika mellett
Fotó: AFP/Eric Gaillard

„Olyan ellenséggel harcolunk, aki egyszerre van kívül és belül” - mondta a francia belügyminiszter.

A három áldozattal járó csütörtöki nizzai merénylet elkövetője egy 1999-ben született tunéziai férfi volt, aki szeptember 20-án érkezett az olaszországi Lampedusa szigetére. Októberben átszállították a dél-olaszországi Bariba, aztán eltűnt a hatóságok szeme elől. A férfi csütörtök reggel vonattal jutott el Nizzába. A támadót a helyszínre kiérkező rendőrök meglőtték, és jelenleg kórházban van. Állapota életveszélyes.

Az esettel összefüggésben csütörtök este őrizetbe vettek egy 47 éves férfit is - tájékoztattak igazságügyi források. Az illető állítólag kapcsolatban állt az elkövetővel.

Jean-François Ricard terrorellenes főügyész csütörtök este azt mondta: a nyomozók szeretnék kideríteni, voltak-e bűntársai a támadónak, és pontosan hogyan jutott el a dél-franciaországi városba.

A vérengzés ügyében a tunéziai hatóságok is nyomozást indítottak a 21 éves elkövető ellen. A tunéziai törvények szerint az ország bármely állampolgára ellen eljárást indíthatnak, aki kül- vagy belföldi terrorcselekmény elkövetésében vett részt - mondta az észak-afrikai ország egyik igazságügyi szóvivője csütörtök este.

A hatóságok szeretnék kideríteni, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai Tunéziában.

Franciaországban iszlamista szélsőségesek 2015 óta több terrortámadást is végrehajtottak, ezekben több mint 250-en vesztették életüket.

A merényletek közül az egyik legsúlyosabb szintén Nizzában történt: 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy ugyancsak tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Legutóbb Samuel Paty francia történelemtanár meggyilkolása keltett felzúdulást. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

A külügyminiszter szerint a franciák mindenhol veszélyben vannak

A védelmi tanács pénteki ülését követően Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette: a francia állampolgárok és érdekek mindenhol veszélyben vannak külföldön.

„Minden külföldön tartózkodó francia állampolgárnak a (legmagasabb szintű) merénylet miatti sürgős üzenetet küldtük el, bárhol is legyenek, mert a veszély mindenhol jelen van” - mondta a tanácskozást követően a külügyminiszter a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón. „A virtuális gyűlölettől gyorsan jutunk el a tényleges erőszakba, ezért úgy döntöttünk, hogy minden szükséges intézkedést meghozunk az érdekeink és az állampolgáraink védelmére” - tette hozzá.

A bejelentés szerint a francia nagykövetségek utasítást kaptak, hogy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket minden francia érdekeltségű épület és intézmény körül (nagykövetségek, konzulátusok, iskolák).

A tárcavezető közölte, hogy az oktatási intézmények ezért kiemelt védelmet kapnak. „Úgy döntöttünk, hogy csak akkor adunk engedélyt az iskolák megnyitására, ha az óvintézkedéseket megerősítették, és vigyázni fogunk egyszerre a szülőkre, a tanárokra és az iskolásokra is” - mondta a miniszter az őszi szünet utáni hétfői iskolakezdésre utalva.

A tárcavezető elmnondta, hogy a szükséges óvintézkedéseket a helyi hatóságok együttműködésével hozza meg a francia diplomácia, s „általában mindenhol segítséget kapunk”.

Bangladesben tízezrek tüntettek a francia elnök ellen

Több tízezren tüntettek Bangladesben pénteken azt követően, hogy az előző napi nizzai merényletre válaszul Emmanuel Macron francia elnök fogadalmat tett: megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát.

A muzulmán többségű Banglades fővárosában, Dakkában a tüntetők az utcán menetelve a francia termékek bojkottjára szólítottak fel. Az általuk vitt táblákon a „világ legnagyobb terroristájának” nevezték a francia elnököt.

Egy tüntető, Akramul Hak úgy vélekedett, hogy Macron iszlámellenességet szít. „A francia elnök nincs tisztában az iszlám erejével. A muzulmán világ nem felejti el a mondatait. A muzulmánok felkelnek és egységet mutatnak majd” - tette hozzá.

Franciaország, amely Európa legnagyobb muzulmán közösségének ad otthont, hadban áll az iszlamista ideológiával - jelentette ki a francia belügyminiszter. Gerald Damarnin szerint nagy a valószínűsége annak, hogy még hevesebb támadások történnek az országban.

Pénteken több vezető is támogatásáról biztosította Macront. Scott Morrison ausztrál kormányfő gyáva és ádáz cselekedetnek minősítette a nizzai merényletet, amit a lehető legerőteljesebben el kell ítélni. Hozzátette, hogy osztja a francia elnök által említett értékeket, amelyek mellett ki kell állni.

Narendra Modi indiai kormányfő ugyancsak szolidaritást vállalt a francia elnökkel, egyben elítélte az erőszakot.
   

Kapcsolódó írásaink