Külföld

Még mindig nem lefutott az elnökválasztás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok elnökválasztásának még mindig nincs végeredménye, jelenleg is nagyon szoros a verseny az elektori tisztségek megszerzéséért. A csatatér-államok közül a regnáló republikánus elnök, Donald Trump nagyon jól áll Pennsylvániában, ahol még tart a szavazatszámlálás. Kihívója, Joe Biden demokrata elnökjelölt eredményei a levélszavazatok beérkezésével kezdtek javulni több államban is. Trump bejelentette, bírósághoz fordul. 

Még mindig nem lefutott az elnökválasztás az Egyesült Államokban
Egy Trumpot támogató hölgy lobogtatja a regnáló elnök zászlaját a Texas állambeli Austinban
Fotó: Sergio Flores / AFP

A Fox News számításai szerint négy államban van teljes bizonytalanság még: Nevadában Biden, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Georgiában viszont Trump vezet. 

Trump elnök és a republikánusok négy pert indítottak a választási eredmények okán: Wisconsinban és Michiganben - ahol Joe Biden győzött a jelenlegi állás szerint - a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz. A Bident segítő gyanús levélszavazatok komoly gyanakvásra adnak okot, Trump szerint csalás történt.

A legfrissebb, helyi idő szerint 23.30-kor (közép-európai idő szerint 5.30-kor) közzétett adatok szerint Pennsylvaniában 90 százalékos feldolgozottságánál Trump 164414 szavazattal vezet Biden előtt, míg késő délután az előnye 379 ezer fölött volt. 

A CNN legfrissebb összesítése szerint Biden 253, míg Trump 213 elektori szavazatot biztosított eddig be magának. A választási győzelemhez 270-re van szükség.

Még mindig nincsenek végleges adatok Arizonából sem, ahol 84 százalékos feldolgozottságnál 51-47,6 az állás Biden javára.

Michigan államban jelentős volt Donald Trump előnye, majd megfordult az állás, és Joe Biden nyert. Ezt követően Detroitban a szavazatszámláló teremhez vonultak Trump hívei, akik gyanúsnak tartották a fordítást. A benn lévők emiatt takarták le az ablakokat:

Objektum doboz

Trump szerint sérült az amerikai választási rendszer, csapata pedig most jogi kihívások elé néz. Rudy Giuliani,Trump ügyvédje szerint megfigyelőiknek nem engedélyezték, hogy megnézzék a szavazólapokat Pennsylvaniában. Azt is mondta, hogy a demokraták azt hiszik, hogy bármit megtehetnek.

Az elnök kampánycsapata hivatalosan is  jelezte, megfigyelőiknek több helyen nem engedték, hogy felügyeljék a szavazatszámlálást:

Objektum doboz

Biden úgy véli, hogy meg
fogja nyerni a választást

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje abbéli meggyőződésének adott hangot helyi idő szerint szerda délután (közép-európai idő szerint késő este), hogy meg fogja nyerni az elnökválasztást.

„Egyértelmű, hogy elég államot megnyerünk ahhoz, hogy meglegyen az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat” - emelte ki Biden, de hozzátette, hogy Donald Trump korábbi kijelentésével ellentétben ő nem nyilvánítja még győztesnek magát.
„Úgy gondoljuk, hogy mi leszünk a nyertesek, amikor véget ér a szavazatszámlálás” - fogalmazott.

Emellett ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén megpróbálja egyesíteni a nemzetet, ugyanis szerinte fontos lenne véget vetni annak, hogy a politikai ellenfeleket „ellenségként” kezelik.

Donald Trump eközben a Twitteren győzelmet hirdetett Pennsylvaniában, Georgiában és Észak-Karolinában. Elemzők szerint ezen államokban azonban még nem dőlt el véglegesen a verseny. A bejegyzést a mikroblog-szolgáltató ezért meg is jelölte, és csak a figyelmeztetés kötelező elolvasása után tette elérhetővé.

Az EBESZ bírálta Trumpnak
a csalásokra vonatkozó állításait

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői élesen bírálták szerdán Donald Trump amerikai elnök „alaptalan” kijelentéseit az elnökválasztáson tapasztalt állítólagos csalásokkal kapcsolatban.

„A rendszerszintű hiányosságokról szóló alaptalan állítások gyengítik a demokratikus intézményrendszerbe vetett közbizalmat, különösen amennyiben azok az elnök szájából hangzanak el” - közölte Michael Georg Link, az EBESZ választási megfigyelő missziójának vezetője.

Trump - szakértők szerint minden bizonyíték nélkül - többször is hangoztatta, hogy az amerikai választási rendszer sérülékeny a csalásokkal szemben, s szerdán is csalást emlegetett.

Az EBESZ csaknem negyven országból több mint száz választási megfigyelőt küldött az Egyesült Államokba.

A nemzetközi szervezet közlése szerint az elnökválasztást a koronavírus-világjárvány jelentette nehézségek ellenére megfelelően bonyolították le.

Trump szerdán már bejelentette a győzelmét, miközben még tart a szavazatszámlálás, illetve azzal vádolta meg a Demokrata Pártot, hogy „jelentős csalásokat” követett el.

Előzetes jelentésében az EBESZ kiemelte, hogy az ilyen kijelentések „sokak szerint fokozzák a választást követő politikai erőszak kockázatát”.

Több amerikai városban tüntettek 

Trump hívei az egyes csatatérállamokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki.

Megmozdulások voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban. A demonstrációk békések voltak.

Az oregoni Portland városában azonban elszabadultak az indulatok, és Kate Brown demokrata párti kormányzó a belvárosban kitört erőszak megfékezésére kirendelte a Nemzeti Gárdát. Portlandben nem csak a választások miatt elégedetlenkedők vonultak utcára, hanem a rendőri erőszak visszaszorításáért tüntetők is.
 

Kapcsolódó írásaink