Külföld

Óriási a csata, szinte fej fej mellett Trump és Biden

Óriási a csata az amerikai elnökválasztáson: a hivatalban lévő elnök a kulcsfontosságú államok közül Texast, Floridát és Ohiót is megnyerte. Egyelőre nem tudni, kié a végső győzelem, a szerdai előzetes eredmények szerint fej fej mellett halad Donald Trump jelenlegi elnök, a republikánusok jelöltje és ellenfele, a demokrata Joe Biden. Az elnök azt pedzegette, hogy „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során.

Óriási a csata, szinte fej fej mellett Trump és Biden
Donald Trump az eredményvárón beszél a Fehér Házban
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGE

Trump a számítások szerint a szavazatok több mint 51 százalékát kapta meg Floridában, amely 29 elektort küld az elnököt megválasztó elektori testületbe, és az első elemzések szerint a floridai győzelemmel Trump közelebb került az újraválasztás lehetőségéhez demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben.

Trump Ohióban és Texasban is győzött az amerikai média előrejelzése szerint.

A republikánus elnök Ohióban a választók 53 százalékának bizalmát nyerte el, Texasban pedig a szavazók 52 százaléka támogatta őt.

Az ohiói győzelem 18 elektor, a texasi pedig 38 elektor szavazatát jelenti Donald Trumpnak, ha a hivatalos végeredmények is megerősítik.

A Nw York-i Times Square-en figyelik a választási eseményeket a polgárok éjjel
A Nw York-i Times Square-en figyelik a választási eseményeket a polgárok éjjel
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Arra, hogy valaki megnyerte Ohio és Florida államokat, de végül nem lett elnök, utoljára 1960-ban volt példa, amikor J.F.Kennedy és Richard Nixon indult az Egyesült Államok elnöki székéért. Abban az évben ugyanis Nixon hiába tudhatta magáénak Ohiot és Floridát, Kennedy lett az elnök, aki 1960-ban Texas államot meg tudta nyerni. Most azonban Texast is megnyerte Trump - írja cikkében az Origo.

A Politico című lap előrejelzései szerint Trump vezet más kulcsfontosságú ingadozó államokban, így Észak-Karolinában és Ohióban is, az egyik legfontosabbnak tartott billegő államban, Pennsylvaniában szintén egyre nagyobb az előnye, ahol azonban előre láthatólag nem lesz eredmény ma este a nagy számú levélszavazat miatt.

Trump: Megnyertem a választást

Helyi idő szerint szerda hajnalban adott nyilatkozatában a Fehér Házban az újraválasztásért küzdő Trump kiemelte, hogy számos fontos államban - többek között Floridában, Ohióban és Texasban - sikerült nagy előnnyel nyernie. Hozzátette azt is, hogy jelentősen vezet továbbá Joe Bidennel, a Demokrata Párt jelöltjével szemben három olyan államban is - Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban -, ahol még nem zárult le a szavazatok összeszámlálása.

„Nem tudnak minket beérni” - fogalmazott az amerikai elnök.

Trump beszéde alatt több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése.

Donald Trump utalt arra, hogy úgy látják, „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon „kínos” és „csalódást keltő”, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezen ügyek miatt.

Jen O'Malley Dillon, Biden kampánystábjának vezetője felháborítónak és példa nélkülinek nevezte Trump kijelentését arra vonatkozóan, hogy bíróság bevonásával próbálná meg leállítani a szavazatok összesítését. „Soha nem fordult elő ilyen, hogy egy amerikai elnök megpróbálná megfosztani az embereket a véleménynyilvánítástól egy országos választáson” - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Demokrata Párt jogászai készen állnak arra, hogy megküzdjenek minden egyes szavazat összeszámolásáért.

Lelkes Trump-támogatók figyelik az elnökválasztás eseményeit
Lelkes Trump-támogatók figyelik az elnökválasztás eseményeit
Fotó: SETH HERALD / AFP

Dillon hangsúlyozta: Trump elnöknek nincs törvényes hatalma arra, hogy saját magát kiáltsa ki győztesnek vagy hogy befolyásolja a szavazatszámlálást.

Joe Biden saját eredményével kapcsolatban valamivel korábban szintén bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták „jó úton haladnak a győzelem felé”, de egyelőre türelmet kért támogatóitól, amíg megtudják a végeredményt.

Az összes szavazat összeszámlálása még órákig, de akár több napig is eltarthat. Jogi bonyodalmak övezik a levélszavazatok összeszámlálását. Egy washingtoni szövetségi bíró kedden elrendelte, hogy az Egyesült Államok több térségében és városában az állami postaszolgálatnak (USPS) meghatározott időn belül továbbítania kell a levélben leadottszavazatokat a választási irodákba. Pennsylvaniát és Texast kivéve a választási törvények valamennyi érintett tagállamban azt írják elő, hogy a levélszavazatoknak a választás napján az urnazárásokig be kell érkezniük a választási bizottságokhoz, a későn érkező voksokat ugyanis nem veszik figyelembe.  

Pennsylvaniában viszont a helyi legfelsőbb bíróság lehetővé tette, hogy a késve érkezett levélszavazatokat a választás napja után még három napig figyelembe vehessék. A republikánusok perkeresete nyomán a szövetségi legfelsőbb bíróság helyben hagyta ugyan a pennsylvaniai bírák döntését, de nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy a választás napja után befogadja a Republikánus Párt esetleges perkeresetét és érvénytelenítse a vitatott levélszavazatokat.

Az összes államban véget ért a voksolás

Az Egyesült Államok összes szövetségi államában véget ért a voksolás, és bezártak helyi idő szerint szerda hajnalra a szavazóhelyiségek, a végeredményre még órákat, de előfordulhat, hogy akár napokat is várni kell.

Mivel az ország területe több időzónán átnyúlik, a szavazóhelyiségek többórás eltéréssel zártak be. Utoljára Alaszkában ért véget a szavazás.

A koronavírus-járvány miatt az előző választásokhoz képest most sokkal többen szavaztak korábban személyesen vagy levélben, ez utóbbiak összesítése lassíthatja a végeredmény közzétételét. Közvélemény-kutatások szerint jelentősen több demokrata párti szimpatizáns szavazott levélben. Több államban várhatóan napokig tart még, mire az összes leadott voksot hivatalosan összesítik.

Amerikai elnökválasztás

Ön szerint ki nyeri az amerikai elnökválasztást?

 
Donald Trump
 
Joe Biden

Joe Biden nyert Arizonában

Biden az eddigi eredmények szerint 51 százalékot szerzett Arizonában. Az idei elnökválasztáson ez az első állam, ahol a korábbi republikánus többség demokrata párti győzelemre fordulhat át.  

Joe Biden megszerzett legalább három elektori szavazatot a négyből Maine szövetségi államban. Nebraska államban pedig Donald Trump elnöké lett négy az öt elektorból. Maine és Nebraska az a két amerikai szövetségi állam, ahol megosztják az elektori szavazatokat. Donald Trump nyert Iowa államban is, ahol a választás előtti napokban Biden is intenzíven kampányolt.

Egy amerikai férfi figyeli Donald Trump beszédét
Egy amerikai férfi figyeli Donald Trump beszédét
Fotó: Yuki Iwamura / Sputnik / Sputn

Trump a győztes Idahóban és Utahban, a három nyugati parti államot Biden nyerte

A hivatalban lévő elnök aratott győzelmet Idahóban és Utahban, demokrata párti kihívója, Joe Biden pedig a három, hagyományosan liberális nyugati parti államban nyert a legfrissebb előrejelzések és részeredmények szerint. Biden az északnyugati Washington államban, Oregonban és Kaliforniában győzött.

Trump-szimpatizánsok egy eredményváró rendezvényen Miamiban
Trump-szimpatizánsok egy eredményváró rendezvényen Miamiban
Fotó: AFP/Getty Images North America/Joe Raedle

Az ingadozó államnak számító New Hampshire-ben minden bizonnyal Joe Biden arat győzelmet - állapította meg helyi idő szerint kedden, saját számításaira hivatkozva a CBS és az NBC hírcsatorna. New Hampshire-ben 4 elektori szavazat sorsa dől el.

Trump hét, Biden három újabb államban győzött

Trump hét újabb déli és középnyugati államban nyert, Joe Biden három újabb győzelmet könyvelhetett el.

A jelenlegi elnök az előrejelzések, illetve a részeredmények szerint Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota és Wyoming államokban aratott győzelmet.

Joe Biden a keleti parti New York államban, illetve a délnyugati Új-Mexikóban és Coloradóban szerezte meg a szavazatok többségét.

Donald Trump az eredményvárón
Donald Trump az eredményvárón
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGE

Demokrata győzelemhullám a keleti parton, Trump a déli államokban áll nyerésre

Biden a keleti parti hat államában és egy középnyugati tagállamban aratott győzelmet, míg Donald Trump öt déli és egy középnyugati tagállamban győzött azok közül, ahol már befejeződött a voksolás.

Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban aratott győzelmet.

Trump „vitte el” Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee, Dél-Karolina és Oklahoma államokat.

Egy Trumpot támogató hölgy lobogtatja a regnáló elnök zászlaját a Texas állambeli Austinban
Egy Trumpot támogató hölgy lobogtatja a regnáló elnök zászlaját a Texas állambeli Austinban
Fotó: Sergio Flores / AFP

Trump nyert Kentuckyban, Bidené az északkeleti Vermont

Donald Trump Kentucky államban nyert, riválisa, a demokrata párti jelölt, Joe Biden Vermontban tudott győzni választás helyi idő szerint kedd este közzétett első eredményei szerint.

Trump több mint 58 százalékos támogatottsággal győzött a középnyugati Kentuckyban, míg Joe Biden az északkeleti Vermontban a szavazók csaknem 72 százalékának bizalmát szerezte meg.

A nem végleges eredmények szerint Virginiában is a demokrata párti elnökjelölt nyert, Indianában és Nyugat-Virginiában pedig Trump győzelmét vetítik előre.

Az egyes államokban nem egy időben zárnak a szavazóhelyiségek, van, ahol közép-európai idő szerint csak szerda délelőtt fejeződik be a voksolás. A végleges eredményekhez a levélben leadott szavazatokat is meg kell számolni.

Az amerikai elnököt az 538 tagú elektori testület választja meg, és a győzelemhez 270 elektor voksára van szükség.

A helyi idő szerint kedden tartott elnökválasztás mellett újraválasztják az amerikai szövetségi törvényhozás, a kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 tagú szenátus egyharmadát, valamint egyes szövetségi államokban a helyi törvényhozás tagjairól és a kormányzó személyéről is döntenek.

Sátrat állítottak a szimpatizánsoknak egy nevadai választási pont környékén
Sátrat állítottak a szimpatizánsoknak egy nevadai választási pont környékén
Fotó: Ronda Churchill / AFP

A demokraták várhatóan megőrzik képviselőházi többségüket

Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket az Egyesült Államokban zajló választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is.

Nancy Pelosi demokrata házelnök a választás estéjén újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselőházi többség mindenképpen meglesz pártjának. Egyúttal jelezte azt is, hogy készen áll újabb két évre vállalni a házelnöki megbízatást.

Donald Trump a republikánosok arlingtoni kampányközpontjában a választás napján
Donald Trump a republikánosok arlingtoni kampányközpontjában a választás napján
Fotó: AFP/Saul Loeb

A szenátus helyekért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották. Több tekintélyes republikánus szenátort - köztük például John Cornyn texasi, Ben Sasse nebraskai vagy James Inhofe oklahomai politikust - ismételten megválasztottak, és megőrizte bársonyszékét a dél-karolinai Lindsey Graham is, akinek pedig a Demokrata Párt dél-karolinai elnökének személyében erőteljes kihívója volt.

A republikánusok elveszítettek egy szenátori széket Coloradóban, ahol Cory Gardnert „kiütötte” a washingtoni bársonyszékből John Hickenlooper, aki korábban Colorado kormányzója is volt. Ugyanakkor Alabamában veszített a demokrata párti Doug Jones szenátor, s helyette Tommy Tuberville, Donald Trump elnök egyik támogatottja nyerte el a választók bizalmát.

A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.

Joe Biden elnökjelölt és felesége a Delaware államban található Wilmingtonban mond beszédet a választás utáni éjjel
Joe Biden elnökjelölt és felesége a Delaware államban található Wilmingtonban mond beszédet a választás utáni éjjel
Fotó: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NOR

Érdekességként kiemelte az amerikai sajtó, hogy bekerült a törvényhozás alsóházába a szélsőséges összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon-mozgalom egyik támogatója, Marjorie Taylor Greene republikánus üzletasszony, aki sima győzelmet aratott Georgia államban, miután demokrata párti riválisa személyes okokból visszalépett a jelöltségtől.

A politikus jelöltsége ellen eleinte a Republikánus Párton belül is voltak tiltakozó hangok, Trump azonban határozottan támogatásáról biztosította.

Greene nyíltan támogatja a korábban többnyire csak az internet „sötét bugyrában” jelen lévő QAnon-mozgalmat, amelynek egyik elmélete szerint sátánista csoportok gyermekek globális szexkereskedelmét szervezik, és szövetkeznek Donald Trump megbuktatására.


Egyelőre nem tudni, hogy ki nyert, Trump csalást emlegetett

Egyelőre nem tudni, ki nyerte meg a 2020-as amerikai elnökválasztást, a szerdai előzetes eredmények szerint fej fej mellett halad Donald Trump jelenlegi elnök, a republikánusok jelöltje és ellenfele, a demokrata Joe Biden. Az elnök azt pedzegette, hogy „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során.

Trumpnak sikerült megszereznie Floridát, de továbbra is szoros a verseny több kulcsfontosságú államban, köztük Pennsylvaniában, Michiganben, Wisconsinban, Georgiában, Észak-Karolinában és Nevadában.

A szóban forgó államok súlya az elektori kollégiumban: Pennsylvania - húsz szavazat, Michigan - tizenhat szavazat, Georgia - tizenhat szavazat, Észak-Karolina - tizenöt szavazat, Wisconsin - tíz szavazat és Nevada - hat szavazat.

A jelenlegi eredmények szerint a republikánusoknak sikerült megtartaniuk a szenátust, és csökkentették hátrányukat a képviselőházban, holott felmérések azt jelezték előre, hogy teljesen a demokraták ellenőrzése alá kerül az alsóház.

Az elnök azt pedzegette, hogy „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon „kínos” és „csalódást keltő”, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezek miatt. Szakértők attól tartanak, hogy Trump neki nem tetsző eredmények esetén a választás megóvásával akarja megszerezni a győzelmet. Az amerikai vezető már korábban kifejezte a levélszavazatokkal szembeni bizalmatlanságát. Az amerikai választási törvény lehetőséget biztosít a szavazatok újraszámlálásának kérvényezésére, ha a végeredmény alapján kevesebb mint egy százalékos a különbség a két jelölt között.

Wisconsinban 95 százalékos feldolgozottság mellett Biden vezet mintegy 20 ezer vokssal, de levélszavazatok ezrei várnak még szállításra és feldolgozásra.

Michiganben az elnök 86 százalékos feldolgozottság mellett 49,4 százalékkal vezet, míg Biden a voksok 48,9 százalékát kapta. Az államban rekordot döntött a részvételi arány: több mint ötmillióan szavaztak, 3,3 millióan levélben és több mint kétmillióan személyesen az urnáknál.

Pennsylvaniában a szavazatok 75 százalékos feldolgozottsága mellett Trump vezet mintegy hatszázezer vokssal, de több mint egymillió levélszavazat vár még feldolgozásra. Egyelőre olyan hagyományos demokrata szavazóbázisokból sincs még eredmény, mint Pittsburgh és Philadelphia, ezért Biden várhatóan csökkenti majd lemaradását.

Georgiában, amely a republikánusok egyik fellegvárának számít, és ahol 1992 óta nem nyert a Demokrata Párt, most nagy meglepetésre szoros küzdelem alakult ki Biden és Trump között. Kilencvennégy százalékos feldolgozottságnál Trump vezet a szavazatok 50,5 százalékával, míg Biden 48,3 százalékot szerzett meg. Azonban több, hagyományosan demokrata szavazóbázisnak számító területről még nincs eredmény.

Nevada szintén kulcsfontosságú térségnek számít, bár az államot 2004 óta nem szerezte meg republikánus jelölt. Eddig a szavazatok 83 százalékát számolták össze, és az előzetes eredmények alapján Biden vezet 49,3 százalékkal, míg Trump 48,7 százalékot kapott. A két jelölt közti szavazatkülönbség körülbelül nyolcezer.

Észak-Karolinában 94 százalékos feldolgozottság mellett Trump áll győzelemre.


Donald Trump szerint „rejtélyesen eltűnt” az előnye

Donald Trump szerint „rejtélyesen eltűnt” az előnye. Az amerikai elnök az éjjel, a Fehér Házban tett nyilatkozata óta először szólalt meg, három mikroblog-bejegyzést is közétett. Ezek közül kettőt a Twitter megjelölt, és csak a figyelmeztetése után vált hozzáférhetővé.

Az első bejegyzésben Trump úgy fogalmazott: „a múlt éjjel több tagállamban, amelynek csaknem mindegyikét demokraták irányítják és ellenőrzik, vezettem, gyakran nagyon biztos fölénnyel. Aztán ez a vezetés egyenként kezdett rejtélyesen eltűnni, ahogy a szavazatokat számlálni kezdték. Nagyon különös ez, a közvéleménykutatók teljesen és történelmi léptékkel tévednek.”

Egy másik, a Twitter által szintén megjelölt bejegyzésében az elnök leszögezte: „mindez elég ok arra, hogy bíróságra menjünk. Ezt látván egyetlen tisztességes ember sem mondhatja, hogy ez normális és nem ad okot aggodalomra”.

Trump közzétette egy konzervatív politikai és kommunikációs tanácsadó, Matt Mackowiak bejegyzését is, amely térképet mutatva azt rögzíti, hogy az újonnan számlált szavazatok 100 százaléka Biden győzelmét igazolja. A Twitter ezt a bejegyzést is megjelölte.

Szerda délelőtt sajtókonferenciát tartott az elnök választási kampánymenedzsere, Bill Stepien. Kifejtette: megteszik a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy a jogszerűen leadott voksokat számolják meg. „Ha valamennyi, jogszerűen leadott szavazatot megszámlálnak, akkor mi győzünk, az elnök arat győzelmet” - fogalmazott Stepien.

Objektum doboz

Philadelphiában szerdán délelőtt Timothy Savage szövetségi bíró nem fogadta el a republikánusok arra vonatkozó panaszát, hogy az egyik pennsylvaniai megyében lehetőséget adtak a szavazóknak a levélben beküldött voksaik korrigálására. A republikánusok azt kérték, hogy ezeket a szavazatokat ne vegyék figyelembe. A többi között azzal érveltek, hogy a pennsylvaniai alkotmánybíróság döntése szerint is törvény tiltja a megyéknek, hogy lehetővé tegyék a levélben szavazóknak a szavazataik korrigálását.

„Ebben nem vagyok biztos. Valóban ezt mondták ki, vagy az mondatott ki, hogy a választási bizottságnak nincs kötelezettsége ennek megtételére. Vajon nem az volt a törvényhozók szándéka, hogy biztosítsák, és ne megvonják a választójogot a szavazóktól?” - tette fel kérdést a bíró. A republikánus érvelés szerint „nem a választójog megvonásáról van szó ez esetben, hanem arról, hogy a szavazatok korrigálását nem tehetik meg, hacsak a választási törvény nem ad erre felhatalmazást”.

A szerdai bírósági meghallgatáson a kérdéses pennsylvaniai megye képviselője, Lee Soltysiak elmondta: tudomása szerint 93 szavazócédulát „vettek kezelésbe”, azaz korrigáltak. Hozzáfűzte: jelenleg lezárt szobában, állandó felügyelet alatt számlálják a voksokat.


A Trump-kampány a wisconsini voksok újraszámlálását fogja kérni

A Trump-kampány a wisconsini voksok újraszámlálását fogja kérni - jelentette be Bill Stepien, az amerikai elnök kampánymenedzsere szerdán kiadott közleményében.

Stepien hangsúlyozta: „Wisconsin több megyéjéből „szabálytalanságokat jeleztek, s ez komoly kétséget támaszt az eredmények érvényességét illetően”.

A kampányigazgató leszögezte: mivel a szavazatkülönbség az elnök és a demokrata párti elnökjelölt között kicsiny, ez lehetővé teszi Donald Trump számára, hogy a szavazatok újraszámlálását kérje. ”Ezt azonnal meg is fogjuk tenni„ - közölte Stepien.

Szerdán változatlanul bizonytalan volt a választások eredménye, több csatatér-államban még folyt a szavazatok számlálása. Minnesota, Wisconsin, Michigan, Georgia eredményeire még várni kell. Michiganben bejelentették, hogy helyi idő szerint szerda este előtt nem lesz eredmény, több tízezer levélszavazatot még nem is regisztráltak. Jocely Benson, michigani államtitkár szerdán sajtókonferencián jelentette be, hogy Grand Rapids, Detroit, Flint, Kalamazoo és más városok levélszavazatait még nem is regisztrálták a választási bizottságok.

Wisconsinban és Michiganben a szavazatszámlálások közepette folyamatosan közzéteszik az eredményeket. Ezek szerint Biden előnye Wisconsinban 0.6 százalék, Michiganben pedig 0.9 százalék. Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Georgiában változatlanul Donald Trump vezet.

Joe Biden kampánymenedzsere, Jennifer O'Malley Dillon szerdán újságíróknak kijelentette: úgy hiszi, hogy Biden megnyerte Nevadát és Wisconsint is, és jó úton halad afelé, hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy mind Nevadában, mind Wisconsinban csak csütörtökre várható az eredmény. A kampányigazgató elmondta azt is, hogy nincs formális kapcsolatuk Donald Trump munkatársaival.

Több elemző is arra számít, hogy a vitatott eredményekre vonatkozó vitában a szövetségi alkotmánybíróság dönt majd. Az alkotmánybíróságon – Amy Coney Barrett napokban történt beiktatásával – 6:3 arányú a konzervatív bírák többsége. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök még kedden, a választás éjszakáján újságíróknak azt nyilatkozta: az új alkotmánybíró, Amy Coney Barrett megszavazása, majd beiktatása törvénytelen volt. Állítását a demokrata párti politikus nem támasztotta alá.

Közben megszületett az eredmény Puerto Ricón is, ahol egyes kérdésekben népszavazást is tartottak. A helybéliek 52 százaléka arra voksolt, hogy Puerto Rico a továbbiakban ne az Egyesült Államok külterülete, hanem önálló tagállama legyen.

Trump a michigani számlálás felfüggesztését kéri

Wisconsinban szerdán délután bejelentették Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét, közben Donald Trump elnök kampánymenedzsere a michigani szavazatok számlálásának felfüggesztését kérte.

Wisconsinban Biden a voksok 50,2 százalékát kapta, szemben Trump 48.2 százalékos támogatottságával. Ez a közép-nyugati állam 10 elektort ad, és ezzel a Fox News televízió szerint Biden 248-ra növelte az őt támogató elektorok számát. Donald Trump - mint a Fox News jelentette - 214 elektori támogatóval rendelkezik.

Váratnak még magukra az eredmények Michiganben, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Georgiában.

Donald Trump két Twitter-bejegyzést is szentelt a pennsylvaniai helyzetnek. Az egyikben azt írta, hogy a republikánusok Pennsylvaniában nagy győzelemre számítanak, de a tagállam illetékes vezetője „éppen bejelentette, hogy több milliónyi szavazócédula megszámlálása van még hátra”. A korábbi bejegyzésében pedig azt írta: „keményen dolgoznak azon, hogy 500 ezer szavazatnyi előnyt eltüntessenek Pennsylvaniában. Úgy, mint Michiganben és másutt is”. Ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a figyelmeztetés kötelező elolvasása után tette elérhetővé.

Bill Stepien, Trump kampányigazgatója szerdán délután újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy kérik a michigani szavazatszámlálás felfüggesztését. Stepien hangsúlyozta, hogy a Trump-kampány munkatársai több helyen sem lehettek jelen megfigyelőként a levélszavazatok regisztrálásánál és a szavazatok számlálásánál. „Ma panasszal értünk a megfelelő tagállami hatóságnál, s azt kértük, hogy mindaddig függesszék fel a szavazatok számlálását, amíg nem lehetünk jelen a folyamatnál” - írta a közleményben a kampányigazgató.

Kapcsolódó írásaink