Külföld

Szijjártó: Hazánk szívesen segít Görögországnak a határőrizetben

A magyar és a görög álláspont szerint az illegális migrációt meg kell állítani, „mégpedig a külső határokon vagy lehetőleg messzebb, ezért szívesen segítünk görög barátainknak, hogy minél hatékonyabban tudják őrizni és védeni a határukat” - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó: Hazánk szívesen segít Görögországnak a határőrizetben
A hazai kreativitás a fejlődés kulcsa
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy hétfőn telefonon egyeztetett görög kollégájával, Nikosz Dendiasszal „egy szomorú esemény és egy komoly kihívás miatt”.

Közölte: szolidaritását fejezte ki amiatt, hogy Görögországot földrengés rázta meg a múlt hétvégén és jelezte, hogy Magyarország segítségnyújtással áll a görög fél rendelkezésére, szükség esetén.

Objektum doboz

A magyar diplomácia vezetője szerint az illegális migráció továbbra is közös kihívás, hiszen mindkét ország külső uniós határt véd, majd felajánlotta Magyarország segítségét Görögországnak a határőrizeti és védelmi feladatok ellátásához.

„A Nyugat-Balkánon ugyanis egyre tarthatatlanabb a helyzet, a barbár módon viselkedő migránsbandák egyes településeken gyakorlatilag kezdik ellehetetleníteni a mindennapi normális életet” - írta Szijjártó Péter, leszögezve, hogy „ez pedig nem mehet így tovább!”.

Hétfőn kora reggel tűz ütött ki a görögországi Számosz szigetének egyik menekülttáborában. A görög bevándorlásügyi minisztérium a Euronews portál szerint közölte: a tűzben tizenöt sátor megsemmisült, a tábor négyezernél több lakóját evakuálták, a tűzoltóknak pedig néhány órán belül sikerült megfékezniük a lángokat. A tűz oka egyelőre ismeretlen. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom