Külföld

Iszlamista fenyegetéstől tartanak Bécsben is

Újabb keresztényellenes incidens történt Bécsben a hétvégén. A Kronen Zeitung beszámolója szerint szombat reggel letartóztattak egy 25 éves afgán férfit, aki berontott a Szent István-székesegyházba (Stephansdom) és iszlamista jelmondatokat kiabált. Mint írták, a rendőröknek a férfi zavartnak tűnt, mindenesetre a katedrálist kordonokkal vonták körbe és átkutatták az incidens után, amit az osztrák alkotmányvédelemnek (BVT) is jelentettek.

Iszlamista fenyegetéstől tartanak Bécsben is
Egy férfi berontott a Szent István-székesegyházba (Stephansdom) és iszlamista jelmondatokat kiabált (képünk illusztráció)
Fotó: David Visnjic / ANADOLU AGENCY

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, csütörtök este csaknem ötven török fiatal randalírozott a Bécs tizedik kerületében, Favoritenben található Szent Antal-templomban (Antonskirche). Az osztrák sajtó beszámolói szerint behatoltak a templomba, törtek-zúztak, felrúgtak több imapadot és a gyóntatószéket.

A Kronen Zeitung értesülései szerint többen azt kiabálták, hogy „Allah akbár”.

A templom megtámadása előtt és után is randalíroztak, verekedtek az utcán, petárdákat is dobáltak. Mire a rendőrség kiérkezett az Antonskirchéhez, a tettesek már elmenekültek. Az osztrák integrációs politika hiányosságairól tanúskodik a Wochenblick felső-ausztriai jobboldali hírportál cikke is.

Enns városában egy 13–14 éves diákokból, valamint egy 16 éves munkanélküliből álló banda 10–14 éves diákokat tartott rettegésben, a gyerekeket kirabolták és megverték. Más híradásokban erről nem esett szó, de a portál biztos forrásra hivatkozva állítja, hogy a banda tagjai mind migrációs hátterűek, van köztük török, bosnyák, csecsen és egy olyan fiatal is, akinek az egyik szülője arab.

Az ennsi rendőrség felhívást intézett az iskolásokhoz, hogy ne féljenek jelenteni az őket ért támadásokat. A banda 13 éves tagját felfüggesztették, az idősebbeket pedig letartóztatták, de a rendőrség szerint még több áldozat is lehet, akikről nem tudnak.

Kapcsolódó írásaink