Külföld

Súlyos vádak érik Giuseppe Contét

Önkényesen dönt a járványügyi korlátozásokról az olasz kormányfő az ellenzék szerint. A nagyvárosokban egymást érik az elfajuló tüntetések.

Súlyos vádak érik Giuseppe Contét
Egyre elkeseredettebbek a korlátozások ellen tüntetők, több szektort is magára hagyott a baloldali kormány
Fotó: AFP/Paolo Manzo/NurPhoto

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök lemondását követeli az országszerte tüntető tömeg. Vérszívónak, Drakulának nevezték a kormányfőt az elmúlt hetekben meghozott járványügyi szigorítások miatt. Nemcsak a korai zárórára – azaz lényegében félig zárvatartásra – kényszerített vendéglátóipart, hanem az egész országot csődbe juttatta – reklamálják a tiltakozók transzparensei.

A múlt heti erőszakos nápolyi tüntetések óta az egész országra futótűzként terjed szét a feltartóztathatatlan társadalmi feszültség és düh. A csőd szélére sodródott vállalkozók, kereskedők és vendéglátósok azt mondják, már nincs mit veszíteniük. A római parlament előtt szinte állandóan jelen vannak a hátrányosan érintett szektorok képviselői. A fővárosban kedd este több téren is demonstráltak. Egy békés felvonulás a Piazza del Popolo téren egyesült a szélsőjobboldali Forza Nuova csoporttal. A tüntetők közé erőszakos csoportok, vandálok gyakran keverednek be.

Torinóban a  jelentős károkat okozó lázítók és erőszakos tüntetőcsoportok felvonulói között másodgenerációs bevándorlókat is letartóztattak. Marokkói és egyiptomi származású szülők gyermekeit állították elő a torinói Gucci luxusbolt kirakatának bezúzása miatt – írta az Il Giornale napilap.

A jobboldali koalíció frakcióinak vezetői kedden üléseztek. Az ellenzéki erők úgy vélik, Giuseppe Conte kormányfő a továbbiakban nem dönthet önállóan a járványügyi megszorításokról, a parlament elé kell terjesztenie az országot érintő változtatásokat, valamint felelősséget kell vállalnia a helytelen döntések okozta károkért. Vannak olyan települések is, amelyeknek vezetői engedetlenséggel válaszoltak a kormányfő országos megszorításaira. Vittorio Sgarbi szenátor, aki egyben a Róma környéki Sutri város polgármestere is, huszonkét óráig engedélyezte az éttermek, húsz óráig a cukrászdák és bárok nyitvatartását.

Kapcsolódó írásaink