Külföld

„A legjobb kampány maga a munka”

Potápi Árpád János szerint siker az ukrán választások eredménye, de a két ország kapcsolata ismét mélypontra került

A magyarság szempontjából kiváló eredmény született a nemzetpolitikai államtitkár és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint. Az ukrán külügy viszont beváltotta fenyegetését, és drasztikus lépést jelentett be.

„A legjobb kampány maga a munka”
Potápi: Az Alaptörvényből származó feladatunk a külhoni magyarok támogatása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Közösen értékelte tegnap Budapesten az ukrán helyhatósági választások eredményét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Az államtitkár történelmi győzelemként értékelte a KMKSZ sikerét, és megköszönte a párt valamennyi képviselőjének és aktivistájának munkáját. Mint fogalmazott: „a legjobb kampány maga a munka”. Utalt arra is, hogy a magyar párt sikeresen mozgósított, mivel a kárpátaljai részvételi arány jóval magasabb volt, mint az országos átlag. Kiemelte, hogy a KMKSZ gyorsan tudott alkalmazkodni a hirtelenjében megváltozott ukrán közigazgatási és választási rendszerhez. Üdvözölte, hogy a párt nyolc képviselővel fog rendelkezni a kárpátaljai megyei tanácsban, ezzel megőrizte politikai súlyát. Hozzátette, a KMKSZ a magyar kormány történelmi szövetségese, és a jövőben is számíthatnak a támogatásukra.

Brenzovics László szintén jelentős sikerként könyvelte el a választások eredményeit. A párt elnöke szerint a voksolás több szempontból is különleges volt. Először is a közigazgatási reformok közepette tartották meg, az új struktúra pedig még nem teljesen tisztázódott. Ráadásul ezek a reformok hátrányosan érintették a kárpátaljai magyarokat, mivel az újonnan kialakított járásokban a magyarság aránya csökkent, és számos munkahelyet is megszüntettek – fűzte hozzá. Másodszor az új, bonyolult választási törvényre és a nyílt listás szavazásra is át kellett állniuk. Ennek kapcsán elmondta, hogy az új rendszert a választópolgárok még nem igazán értették, ami megmutatkozik az érvénytelen szavazatok magas arányában. Harmadikként a magyarellenes kampányt hozta fel Brenzovics. Példaként említette, hogy az ukrán hatóságok többször zaklatták a jelöltjeiket és választóikat. Végezetül elmondta, hogy a nagy ellenszél dacára sikerült elérni a céljaikat, azaz megismételni a 2015-ös eredményeiket.

Az ukrán vezetés is lépett az általa vasárnap megígért szankciók kapcsán, amikor is Magyarországot a választásokba való beavatkozással vádolta meg. Miután hétfőn az ukrán külügyminisztérium behívatta Magyarország nagykövetét, Dmitro Kuleba tárcavezető közölte, hogy két magas rangú magyar tisztségviselőt kitiltottak az országból, de a nevüket nem közölték.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közzétett videójában úgy reagált, nem értik a beavatkozás vádját, és felsorolta, hogy a közelmúltban mennyi területen támogatta a magyar kormány Ukrajnát. Az ukrán lépést szánalmasnak és nonszensznek nevezte, és azt üzente, ezzel Ukrajna lemondott az euroatlanti csatlakozás felé tett erőfeszítéseiről és arról, hogy Magyarország ebben tovább támogassa.

A miniszter leszögezte, a kisebbségek kérdése nem tekinthető belügynek, és a magyar kormány továbbra is védeni fogja a külhoni magyarokat.

Felmerült, hogy a kitiltottak egyike Potápi Árpád János lenne. Az államtitkár ennek kapcsán úgy reagált, ha egy negyvenmilliós ország tőle fél, az az erejét is megmutatja. Hozzátette, hogy sem a Miniszterelnökség, sem a külügyminisztérium, sem ő maga nem kapott hivatalos értesítést. Leszögezte, hogy az Alaptörvényből származó feladata a kormánynak a külhoni magyarság támogatása, és ezt a jövőben is folytatni fogja.

Kapcsolódó írásaink

Magyar siker Kárpátalján

ĀA KMKSZ megerősödésével zárult az ukrán helyhatósági választás, amiért Kijev a belügyekbe való beavatkozással vádolja Budapestet, és ellenlépéseket helyezett kilátásba