Külföld

Visszatért a kelet–nyugati szembenállás, és nagyot bukott a kormánypárt

A magyar érdekérvényesítés szempontjából fontos eredmények születtek az ukrajnai helyhatósági választásokon Kosztur András, a XXI. Század Intézet kutatója szerint.

Visszatért a kelet–nyugati szembenállás, és nagyot bukott a kormánypárt
Kosztur András
Fotó: XXI. Század Intézet

– Miként befolyásolja a magyar érdekérvényesítést a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szereplése?

– A KMKSZ jelen állás szerint a vártnál is jobb eredményt ért el. A rekordalacsony részvétel mellett lezajlott választásokon úgy tűnik, riválisainál jobban tudta mozgósítani szavazótáborát a szövetség. A magyar érdekérvényesítés szempontjából fontos, hogy a legtöbb, a magyar pártok által támogatott kistérségi vezető az előzetes eredmények szerint győzni tudott, ugyanis az elmúlt években Ukrajnában zajló úgynevezett decentralizációs folyamatnak köszönhetően a több település közös önkormányzataként működő kistérségek lehetőségei is szélesebbek lesznek a korábbi önkormányzatokénál.

– Kijev a választásokba való beavatkozással vádolta a magyar kormányt. Mi a heves reakció oka?

– Nem tekinthető rendkívülinek vagy váratlannak az ukrán fél reakciója, korábban is volt példa ilyen fokozott érzékenységre. Az ország tavaly hatalomra került vezetése ugyanolyan kettős politikát igyekszik folytatni a kárpátaljai magyarság kérdésében is, mint minden más területen, így próbálnak megfelelni a mérsékeltebb és radikálisabb választói rétegeknek egyszerre. Kijev ezért állítja pél­dául azt, hogy a magyar fél ássa alá a két ország közötti tárgyalások jövőjét. Ennek a kettős politikának az „eredményei” azonban ma már a kormánypárt választási szereplésén is meglátszanak.

– Az ukrán politika számára mit mutatnak az országos eredmények?

– A legfontosabb talán a kormányzó Nép Szolgája párt jelentős bukása: polgármesterjelöltjei a második fordulóba se jutottak be a fontosabb városok többségében, és a tavalyi parlamenti választáson aratott elsöprő győzelmük után mindössze egy évvel most a települési, járási és megyei szintű önkormányzati testületek jelentős részé­ben más pártoknak adták át az első helyet. Ezzel párhuzamosan a korábbi, Majdan előtti polarizáltság visszatérése figyelhető meg, a nyugat-ukrajnai és délkelet-ukrajnai pártok éles szembenállásával, a magát középre helyező kormánypárt bezuhanása miatt.

Kapcsolódó írásaink

Magyar siker Kárpátalján

ĀA KMKSZ megerősödésével zárult az ukrán helyhatósági választás, amiért Kijev a belügyekbe való beavatkozással vádolja Budapestet, és ellenlépéseket helyezett kilátásba

Egy nap a megmaradásért

ĀÖsszefogtak szülőföldjükért a kárpátaljai magyar fiatalok, hogy népszerűsítsék és megóvják otthonuk értékeit, valamint támogassák kortársaikat a boldogulásban