Külföld

Magyar siker Kárpátalján

A KMKSZ megerősödésével zárult az ukrán helyhatósági választás, amiért Kijev a belügyekbe való beavatkozással vádolja Budapestet, és ellenlépéseket helyezett kilátásba

Rendkívül jó eredményt ért el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség az ukrajnai önkormányzati választáson. Az ukrán kormány szerint viszont Szijjártó Péter üzenete nyílt beavatkozás az ukrán belügyekbe.

Alacsony részvétel mellett tartották meg vasárnap Ukrajnában a helyhatósági választásokat, az országos részvétel az előzetes eredmények alapján mindössze harminchét százalék körül volt. Kárpátalján a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) sikeresen megőrizte pozícióit, több városvezetői, kistérségi, járási és megyei tanács képviselői pozíciót is szereztek.

Brenzovics László, a szövetség elnöke az ungvári TV21-nek elmondta, hogy a nagy ellenszél ellenére jelentős sikert értek el. Brenzovics szerint különösen fontos eredmény, hogy Beregszászon Bajbák Zoltán jelentős fölénnyel nyerte a polgármesteri választást, de az előzetes eredmények alapján Nagydobronyban, Tiszapéterfalván, Beregen, Visken is a KMKSZ támogatottjai nyertek. Kiemelte továbbá, hogy a kárpátaljai megyei tanácsba is sok képviselői mandátumot szerzett a szövetség. Időközben Nagyszőlősön is magyar polgármestert választottak Bocskai István személyében. Végleges eredményekre azonban csak 3-5 nap múlva lehet számítani.

Az ukrán kormány szerint viszont a KMKSZ sikere Magyarország beavatkozásának eredménye. Az ukrán külügyminisztérium közösségi oldalán közölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közzétett felhívása, melyben a KMKSZ és Bajbák Zoltán támogatására buzdítja a magyar szavazókat, a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással ér fel, és megsérti az ország törvényeit. Hozzátették: ezzel Budapest aláássa Ukrajna törekvéseit a két ország kapcsolatának normalizálására. A tárca kemény fellépést ígért, és tegnap Kijev behívatta az ukrajnai magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt. A lépést Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a közmédiának nyilatkozva. Elmondta: azt kérték számon, hogy miért buzdították a magyarokat arra, hogy támogassák a magyar jelölteket.

Kapcsolódó írásaink

Egy nap a megmaradásért

ĀÖsszefogtak szülőföldjükért a kárpátaljai magyar fiatalok, hogy népszerűsítsék és megóvják otthonuk értékeit, valamint támogassák kortársaikat a boldogulásban