Külföld

Egy nap a megmaradásért

Összefogtak szülőföldjükért a kárpátaljai magyar fiatalok, hogy népszerűsítsék és megóvják otthonuk értékeit, valamint támogassák kortársaikat a boldogulásban

Az idén is megrendezik a Szülőföldön Maradás Napját Kárpátalján. Lapunk Simon Dominikával, a rendezvény megálmodójával beszélgetett az esemény céljairól.

Egy nap a megmaradásért
Simon Dominika, az esemény ötletadója
Fotó: Facebook

A magyar identitás megőrzése és szülőföldjük értékeinek megóvására jegyében második alkalommal rendezi meg ma a Szülőföldön Maradás Napját a Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért. Simon Dominika, a mozgalom elnöke és az esemény ötletadója lapunknak elmondta, hogy szervezetük célja azon, Kárpátaljáért tenni kész magyar fiatalok közösségbe szervezése, akik az otthon, szülőföldjükön való maradás mellett tették le a voksukat. A szervezet vezetője kifejtette, a 2019 nyarán alakult, önkéntes mozgalom elsődleges célja Kárpátalja népszerűsítése, különböző szervezetek tömörítése, hogy egy közös érdeket szolgálva ötleteket dolgozzanak ki, amelyek segíthetnék a szülő-földön maradást és boldogulást.

A Szülőföldön Maradás Napját először 2019-ben tartották meg Beregszászon. „A fő cél egy olyan nap létrehozása volt, amely csak Kárpátaljáról, csak rólunk itt élőkről, gyökereink fontosságáról szól, egy nap, ami a szülőföldünket hivatott bemutatni és annak értékeit” – magyarázta lapunknak Simon Dominika. Az esemény fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi szerzetes lett, valamint szintén részt vett rajta Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos is, továbbá Buhajla József ungvári főkonzul is. A napot zarándoklattal kezdték, majd faültetés, kulturális és művészeti programok, előadások szerepeltek a tavalyi programban.

Simon Dominika lapunknak elmondta, a rendezvényt hagyományteremtő jelleggel indították el, idén azonban a járványhelyzetre való tekintettel az online megrendezés mellett döntöttek. „Az online esemény egy kétnyelvű, másfél-két órás előadás lesz, ahol Kárpátalja sokszínűségét mutatják be a csatlakozó személyiségek, csoportok, iskolák, énekkarok és szervezetek” – tette hozzá. Az élő közvetítés ma 18 órától követhető a mozgalom Facebook-oldalán.

Újrázhat Kijevben Vitalij Klicsko

Az ukrajnai helyhatósági választáson való részvételre buzdította a kárpátaljai magyarokat Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a tegnap tartott választás kapcsán közösségi oldalán úgy fogalmazott: „A határon túli magyaroknak minél többen ott kell lenniük az ukrajnai önkormányzati választáson, hogy ne dönthessenek a kárpátaljai magyarokról a kárpátaljai magyarok nélkül.” A tegnap megtartott ukrán helyhatósági választásokat az új választási törvények szerint tartották meg. Az első exit poll szerint 47,8 százalékot szerzett Kijevben Vitalij Klicsko jelenleg hivatalban lévő főpolgármester, akiről tegnap derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Az ukrán fővárosban valószínűleg második fordulót kell rendezni. A helyhatósági választással együtt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy országos felmérést is kezdeményezett, amelyben egy külön íven öt kérdésben kéri ki a lakosság véleményét.
(SI)

Kapcsolódó írásaink