Külföld

Újabb botrányos holland vádak

Vulgáris grafikával illusztrálta október 19-i, „Magyarország és Lengyelország még mindig a markában tartja az EU-t” címmel megjelent véleménycikkét a holland Het Financieele Dagblad.

Újabb botrányos holland vádak
Kocsis András nagykövet
Fotó: MH

Az uniós tagállamok zászlói közül a lengyelre és a magyarra egy-egy felmutatott középső ujjat rajzoltak. Kocsis András hollandiai magyar nagykövet válaszcikkben akart reagálni a lap hasábjain, ám a szerkesztőség ezt megtagadta – a diplomata véleménycikke ezért a hágai magyar nagykövetség honlapján jelent meg. Kocsis szerint az illusztráció „nemcsak szégyen, hanem a lényeg megértésének teljes hiányát is mutatja”.

A nagykövet szerint „a nyugat-európai politikusok és véleményformálók az uniós forrásokat szívesen mutatják be a nettó befizetők által a kevésbé jómódú tagállamoknak nyújtott adományként, ez azonban tényszerűen nem igaz”. Emlékeztetett, a kohézió fontos a belső piac számára, a forrásokért cserébe pedig „a kevésbé fejlett tagállamok megnyitották piacaikat a többi tagállam vállalkozásai előtt, a nyugati cégek pedig jelentős mértékben profitáltak ebből a megállapodásból, amellyel új piacokhoz és a magas színvonalú munkaerő új forrásaihoz jutottak”.

„Minden egyes, EU által ezen tagállamoknak adott euró nagy része végül ismét Nyugat-Európában köt ki” – jegyezte meg.
Kocsis kitért arra is, hogy az uniós költségvetésről szóló tárgyalásokon Magyarország nem zsarol senkit, sőt, valójában néhány tagállam és az Európai Parlament sodorja veszélybe a jogszabály-csomag jóváhagyását újabb jogállamisági mechanizmusok követelésével. Írásában rámutatott arra is, hogy „a Magyarország és európai partnereink közötti konfliktus forrása valójában nem a jogállamiság, hanem az liberális és kereszténydemokrácia közötti ideológiai konfliktus”. „Az EU egység a sokféleségben, azonban közösen vallott értékeink politikai eszközökké váltak. Így egység helyett megosztottsághoz vezetnek” – figyelmeztetett.

Magyarországot nem először érik durva vádak a holland politika és média irányából, és nem példátlan a Kocsis Andrással szembeni eljárás sem: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár és Varga Judit igazságügyi minisztertől is többször megtagadták már nyugat-európai lapok a válaszadás lehetőségét.

Kapcsolódó írásaink