Külföld

Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország gdanski főkonzulátusát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta csütörtökön Magyarország gdanski főkonzulátusát.

Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország gdanski főkonzulátusát
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Gdanskban
Fotó: Facebook

A megnyitón kiemelte, Gdansk Lengyelország egyik gazdasági központja, ahol több fontos energetikai létesítmény található.

„A Gdanskkal és térségével ápolt gazdasági együttműködés folyamatos fejlesztése, az itteni tengeri kijárat használata a magyar exporttermékek vonatkozásában fontos célkitűzés” - szögezte le a miniszter.

A miniszter azt mondta, a koronavírus-járvány második hullámában az államnak több kötelezettsége van a polgárai felé.

Meg kell védenie az emberek életét, egészségét és munkahelyét, ugyanakkor biztosítania kell Magyarország működését is, ehhez pedig működnie kell a diplomáciának, a külpolitikának és a külkapcsolatoknak is - közölte.

Objektum doboz

A külgazdasági és külügyminiszter kitért a magyar és a lengyel nép történelmi kapcsolatára, kiemelve, hogy az 1956-os magyar forradalom hírére Gdanskban az orvosi akadémia hallgatói pénzgyűjtésbe fogtak megsegítendő a magyar népet, a gdanski munkások pedig megalapították a lengyel-magyar baráti társaságot, és arra kérték az embereket, hogy a lengyel mellé a magyar zászlót is tegyék ki ablakaikba.

Leszögezte, hogy Gdansk és a pomerániai térség kapcsolata Magyarországgal ennél is régebbi: a városban dombormű emlékeztet Hunyadi Jánosra, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem hadjáratait gdanski kereskedők is finanszírozták, és Mányoki Ádám ott festette meg 1712-ben Rákóczi Ferenc portréját.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarország ötödikként, Németország, Oroszország, Kína és Ukrajna után nyit főkonzulátust a városban.

A főkonzulátus feladatai közé tartozik majd a magyar vállalatok, magyar gazdasági szereplők támogatása diplomáciai eszközökkel, valamint a magyar kultúra még hatékonyabb bemutatása és a térségben élő, mintegy félezer magyar állampolgár konzuli ügyeinek intézése is.

A külügyminiszter a megnyitó után Varsóba utazik, ahol találkozik lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval, valamint Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszterrel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom