Külföld

„Lengyelországot és Magyarországot nem lehet zsarolni az uniós források felhasználása során”

Lengyelország és Magyarország a végsőkig el fog menni annak érdekében, hogy egyiküket se zsarolhassák az uniós források felhasználása során - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, miután tárgyalt Zbigniew Rau lengyel hivatali kollégájával.

„Lengyelországot és Magyarországot nem lehet zsarolni az uniós források felhasználása során”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter találkozója Varsóban 2020. október 22-én
Fotó: MTI/KKM/Király Márton

A találkozón megerősítették azt az álláspontjukat, hogy az uniós források mindkét országnak járnak, mivel a lengyelek és a magyarok is hozzájárulnak az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez, s ezáltal az uniós források közös forrásokat - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Varsót és Budapestet zsarolással megpróbálják rávenni arra, hogy akár migrációs politikájukat, akár más politikájukat megváltoztassák.

Közölte, Rauval abban is megegyeztek, hogy a két ország elutasítja az Európai Bizottság új menekültügyi paktumát, amely a tárcavezető szerint ugyanazt az elvet képviseli, mint amit az bizottság az elmúlt öt esztendőben képviselt, és ugyanazokat a hibákat ismétli meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter találkozója Varsóban 2020. október 22-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter találkozója Varsóban 2020. október 22-én
Fotó: MTI/KKM/Király Márton

A javasolt paktum „ugyanúgy előírná az új letelepedési kvótát, csak egy erőltetett nyelvtani kísérletet hajt végre annak érdekében, hogy másnak nevezze” - fogalmazott a külügyminiszter, hozzátéve: hiába hívják a kvótát „szponzorált visszatérítésnek”, az ugyanúgy kötelező letelepítési kvótát jelent.

A fehéroroszországi helyzetet illetően a két miniszter megállapodott: Magyarország segítséget nyújt Lengyelországnak, miután több, Fehéroroszországban akkreditált lengyel diplomatának, köztük a nagykövetnek is távoznia kellett. A miniszterek közötti megállapodás értelmében mindaddig, amíg a lengyelek nem tudják helyreállítani minszki képviseletüket, Magyarország látja el vízumképviseletüket, vízumokat ad ki Lengyelország nevében is.

Szijjártó és Rau megállapodtak a keresztényeket támogató politika folytatásában is. „Az elkövetkezendő egy-két hónapban lebonyolítjuk azokat az eljárásokat, amelyek nyomán az esztendő végén a Jordániában működő keresztény kórházaknak egészségügyi felszerelést szállítunk annak érdekében, hogy a Szíriából származó betegeket el tudják látni” - jelentette be Szijjártó Péter.

Közölte továbbá: a nap folyamán Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszterrel aláírják a Budapest és Varsó között tervezett gyorsvasútról „azt a koncepcionális dokumentumot, amelyet majd benyújtanak az uniós támogatás megszerzése érdekében”.

Szijjártó Péter megerősítette: a gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmánya magyar részről a jövő év elejére elkészül. „A köztes dokumentumokból világosan látszik, hogy egy 300 kilométeres óránkénti sebességű vasút építése megtérülő lenne a térség számára, biztosítaná egyrészt az észak-déli összeköttetést, valamint kapcsolódást a nyugat-európai gyorsvasúti rendszerhez is” - mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink