Külföld

A jövő fontos kérdése, megőrizhető-e a társadalmi béke Törökországban

A Migrációkutató Intézet lapunkhoz eljuttatott legújabb elemzésének középpontjában a 2020. szeptember 9-én megjelent Szíriaiak Barométer 2019 című tanulmány áll. Ez az egyik legátfogóbb Törökországban folytatott kutatás, amely egyszerre vizsgálja a török társadalom és az országban tartózkodó szíriai menekültek percepcióit.

A jövő fontos kérdése, megőrizhető-e a társadalmi béke Törökországban
A Szíriaiak Barométer 2019 kutatásból kirajzolódott, hogy a török társadalom egyre inkább eltávolítja magát a szíriaiaktól (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Nicolas Economou/NurPhoto

Az adatfelvétel a reprezentatív kutatáshoz 2019 április-májusában történt. A tanulmányban a 260 oldalas dokumentum legfontosabb megállapításait tekintik át és értékelik.

A felmérésből két fő, egymással ellentétes folyamat rajzolódik ki: az egyik, hogy a török állampolgárok egyre elégedetlenebbek a szíriai menekültek törökországi jelenlétével; a másik pedig, hogy egyre több szíriai tervez hosszú távon is Törökországban maradni.

A szíriai válaszadók 51,8%-a semmilyen körülmények között nem tervez visszatérni Szíriába, 58,6%-uk pedig soha nem fontolná meg, hogy egy harmadik országba költözzön.

A jövő fontos kérdése – olvasható az elemzésben –, hogy megőrizhető-e a társadalmi béke Törökországban a török lakosság körében növekvő ellenérzések mellett, illetve mennyien lesznek azok a szírek, akik készek útra kelni az EU felé, amennyiben sorsuk rosszabbra fordul.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink