Külföld

Veszélyes balliberális javaslat

Elutasítja hazánk a konszenzusos döntéshozatal megszüntetését az uniós külpolitikában

Brüsszel bosszút állna azért, mert hazánk nem fogadta el az ENSZ globális migrációs paktumát – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek tanácskozása után. A tárcavezető sürgette Szerbia uniós csatlakozásának felgyorsítását.

Veszélyes balliberális javaslat
Magyarország továbbra is a saját érdekeit tartja szem előtt – közölte Szijjártó Péter
Fotó: MTI/KKM/Király Márton

Luxembourgban üléseztek tegnap az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei. Az ülést követően Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter tartott online sajtótájékoztatót, amelynek során elmondta: javaslatként felmerült, hogy új döntéshozatali mechanizmust alkalmaznának az uniós külpolitikában. Ennek értelmében a jövőben nem kellene egyhangú döntés külpolitikai kérdésekben, hanem minősített többséggel dönthetne a testület. Közölte, hogy a javaslatot a balliberális kormányok és Brüsszel akarja áterőltetni, de Magyarország nem fogja támogatni, mivel az unió politikai döntéseket csak tagállami konszenzus esetén hozhat. Hozzá­tette: a konszenzus nélkül meghozott döntések esetleges negatív hatásai minden tagállamot érintenének, még azokat is, amelyek nem támogatták a döntést.

A miniszter szerint a javaslat bosszú azért, mert hazánk nem fogadta el az ENSZ globális migrációs paktumát. Rámutatott, hogy az EU vezetése azt akarja, minden tagállam egységesen fogadja el a világ­szervezet migrációs csomagját. Leszögezte: Magyarország továbbra is elutasítja az ENSZ javaslatát, és fenntartja magának a jogot, hogy a nemzetközi szervezetekben saját érdekeinek megfelelően szavazzon.

Szijjártó a nyugati-balkáni bővítés kérdésével kapcsolatban elmondta: a térségben az EU lemaradásban van, helyét az Egyesült Államok, Oroszország és Kína vette át. A Nyugat-Balkánt tekintve, az EU lassúsága ellentétes hazánk érdekeivel, fel kell gyorsítani Szerbia uniós csatlakozását – fogalmazott.

A tárcavezető a fehérorosz válság kapcsán hozott döntésekre kitérve közölte: elfogadhatatlan, hogy Minszk kiutasította Lengyelország és Litvánia nagykövetét, de fontos, hogy megmaradjanak a kommunikációs csatornák a fehérorosz vezetéssel. Az uniós külügyminiszterek megerősítették, hogy az augusztusi elnökválasztás eredményét nem tekintik legitimnek. A tárcavezetők elfogadták Heiko Maas német külügyminiszter javaslatát egy újabb szankciós listáról, amelyen már Aljakszandr Lukasenka is szerepel. A fehérorosz elnök elleni szankciókat egyelőre nem léptették életbe. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügye miatt, az unió szankciós lista létrehozását tervezi Oroszországgal szemben.

Kapcsolódó írásaink