Külföld

Szijjártó: Jourová kijelentései nem befolyásolják a magyar-cseh viszonyt

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnökének Magyarországot bíráló kijelentései nincsenek semmilyen hatással a magyar-cseh kapcsolatokra - mutatott rá a külgazdasági- és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Lidové Noviny című cseh napilap.

Szijjártó: Jourová kijelentései nem befolyásolják a magyar-cseh viszonyt
Szijjártó Péter szerint eljött az ideje annak, hogy Brüsszelbe is visszatérjen a kulturált párbeszéd és a kölcsönös tisztelet szelleme
Fotó: MH

„Szeretném leszögezni, hogy Vera Jourová nyilatkozatát az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozatának tekintjük. Vera Jourovát tehát nem azonosítjuk sem a Cseh Köztársasággal, sem a cseh kormánnyal” - jelentette ki Szijjártó Péter, aki hétfői prágai látogatása során adott interjút Léko Istvánnak, a konzervatív cseh újság főszerkesztőjének.

„A mi kitűnő kétoldalú kapcsolatainkat ez az ügy semmilyen mértékben és semmi módon nem befolyásolja” - húzta alá a magyar diplomácia vezetője. Közölte: Jourová nagyon durva dolgokat mondott, amelyek messze túllépik azt a határt, amely még elfogadható.

„Betegnek nevezni a magyar demokráciát? Ez minden határt túllép!” - szögezte le Szijjártó. Rámutatott: Jourová csak liberális ellenzéki forrásokból tájékozódott és „teljesen figyelmen kívül hagyta a tényeket”.

A miniszter szerint eljött az ideje annak, hogy Brüsszelbe is visszatérjen a kulturált párbeszéd és a kölcsönös tisztelet szelleme. A magyar külpolitikának a kölcsönös tisztelet az alapját jelenti - szögezte le.

„Magyarország ezeréves államisággal rendelkezik, elvárjuk a tiszteletet irántunk, és természetesen ezt mi is megadjuk másoknak. Brüsszel azonban ezt a tiszteletet az utóbbi egy-két évben nem adta meg a magyar nemzetnek” - mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági- és külügyminiszter az interjúban úgy vélte: a politikai támadásokkal Brüsszel megpróbálja büntetni Magyarországot az illegális migráció kérdésében elfoglalt álláspontja miatt.  

Kapcsolódó írásaink