Külföld

Negyvenéves a vatikáni magyar kápolna

A ma keresztényeinek hivatásáról és a Szent István örökségéről is beszélt Erdő Péter bíboros a Vatikánban. Negyven éve szentelték fel a Magna Domina Hungarorum magyar kápolnát.

Negyvenéves a vatikáni magyar kápolna
Erdő Péter: A járvány mostani szakaszában sem maradnak el a misék
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ünnepi szentmisével emlékeztek meg csütörtökön a Vatikánban a Magna Domina Hungarorum magyar kápolna felszentelésének negyvenéves évfordulójáról. 1980. október 8-án Szent II. János Pál pápa nyitotta meg a Szent Péter Bazilika altemplomában elhelyezkedő, gazdagon díszített piciny szentély kapuit. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be a Római Magyar Intézet papjaival. A szertartáson részt vett Habsburg Eduárd szentszéki nagykövet, Kovács Ádám Zoltán római nagykövet, valamint a magyar közösség tagjai.

Erdő Péter bíboros homíliájában megemlékezett Szent István királyunkról, aki a kereszténység szívében alapított zarándokházat.

„A magyar keresztények tudatában voltak, hogy Róma minden nemzet hazája, ezért vágytak arra, hogy szent helyük lehessen Péter sírjánál. A magyar nép mindig megőrizte honalapító királya bölcs gesztusát, hogy a Szűzanya oltalmába ajánlotta az országot” – mondta.

A bíboros felidézte, az elmúlt évszázadok viszontagságai közepette a magyar nép mindig a Szent Szűzhöz fohászkodott védelemért és segítségért, és számos történelmi pillanatban megbizonyosodott az Istenanya szabadító közbenjárásáról.

„A keresztény ember ma is az Isten közelségében találja meg valódi boldogságát, életcélját és hivatását” – mondta „Legyünk büszkék múltunkra, keresztény hagyományunkra. Hitünk ne csak kulturális alapú, hanem egy életen keresztül tartó személyes meggyőződés legyen” – hangsúlyozta Erdő Péter.

Habsburg Eduárd Szent II. János Pál pápa negyven éve elhangzott szavait idézte: „az új kápolna jelképezi a magyarok hűségét Péter székéhez, és azt a szeretetet, amelyet a pápa érez a Szent István alapította egyház iránt”. „Ebben a kápolnában mi magyarok itthon lehetünk. Közösségünk erős, mert összegyűlhetünk Szent Péter sírja mellett az egyház szívében” – hangsúlyozta a nagykövet.

Az Osservatore Romano 1980. október 9-én részletesen beszámolt a kápolna szentelés szertartásáról, amelyen Lékai László bíboros, valamint a Magyar Katolikus Püspöki kar tagjai, a kormány delegációja és ötszáz zarándok vett részt. A vatikáni napilap megemlítette, hogy Szent II. János Pál pápa magyarul köszöntötte a rendkívüli eseményre összegyűlt híveket, a pápai kihallgatás során pedig elsőként szólt hozzájuk.

JELENLEG IS ZAJLIK A NEMZETKÖZI EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUS SZERVEZÉSE

A járvány miatt  jövő szeptemberre halasztott magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal (NEK) kapcsolatban Erdő Péter bíboros elmondta, hogy a nyár közepén a kongresszus jelképeként ismert missziós kereszt még be tudta járni a Felvidéket. Szeptemberben, a NEK eredetileg tervezett időpontjában, a résztvevők videó-üzeneteit tették fel közösségi felületekre. 

A szervezőmunka nem állt le, jelenleg a  helyszínek ismételt lefoglalása, biztosítása folyik, a NEK központi rendezvényei jövőre is a Hungexpo területén és a Hősök terén lesznek, ahol a 1938-as  eucharisztikus kongresszus nyitó és zárómiséjét is bemutatták. „Az egy év halasztás lehetőséget is adott, hogy sok minden, amivel késésben lettünk volna, most még pontosabb formát kaphasson” - mondta Erdő bíboros.

Megjegyezte, nem biztos, hogy jövő szeptemberben a NEK világméretű lesz, „lehet hogy csak Európában tér vissza a bizalom, de a Szentszéknél arra számítanak, hogy szeptemberre a NEK nemzetközi esemény lehet”. 

Kapcsolódó írásaink

Támogatás a templomok felújítására

ĀÉpített örökség - megjelentek a jövő évi egyházi támogatási felhívások, amelyek elsősorban kistelepüléseken lévő templomok külső felújítását célozzák

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom