Külföld

„Elfogadhatatlan az uniós menekültügyi paktum”

Prága továbbra is kiemelt stratégiai partnerünk – jelentette ki Szijjártó

A koronavírus-járvány mindenkit új feladatok elé állított, ezért a visegrádi országok is még szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket a védekezésben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában a cseh kollégájával, Tomás Petrícekkel folytatott tárgyalásait követően.

A tárcavezető az MTI szerint tájékoztatta Petríceket, hogy a magyar kormány októberben is érvényben tartja azt a döntését, miszerint azok a cseh, szlovák és lengyel állampolgárok, akik korábban befizettek valamilyen magyarországi útra, beutazhatnak az országba.

A tárcavezetők az illegális migrációról is tárgyaltak, amelyről szólva Szijjártó elmondta: az Európai Bizottság migrációs paktuma Magyarország számára teljességgel elfogadhatatlan, és a cseh kormányfő is éles bírálatokat fogalmazott meg azzal szemben. A paktum súlyos hibája, hogy kezelni, és nem megállítani akarja az illegális migrációt – tette hozzá, úgy folytatva: „Lehetetlennek, elképzelhetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy embercsempészek döntsenek arról, kik élhetnek Európában, kik jöhetnek Európába. Erről csak az európai országok kormányai dönthetnek.”

Szijjártó leszögezte: Csehország továbbra is kiemelt stratégiai partnere Magyarországnak, és ezen Vera Jourovának, az Európai Bizottság cseh alelnökének a szavai sem változtatnak. Beszélt arról is, hogy a V4-es külügyminiszterek csütörtökön Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon vesznek részt, ahol a tervek szerint tárgyalnak a francia külügyminiszterrel is.

Csökkent a Németországban élő bevándorlók száma

Kilenc év után először csökkent a Németországban élő menekültek száma – derül ki a szövetségi belügyminisztérium jelentéséből. A Neue Osnabrücker Zeitung című lap birtokába jutott dokumentum szerint az idei év első felében 1,77 millió menekült élt az országban, 62 ezerrel kevesebb, mint 2019 végén. Ennek oka, hogy sok bevándorló védelmi státusa visszavonásra került vagy lejárt, az érintettek jelentős része pedig távozott Németországból. Ezalatt az Európai Néppárt (EPP) német kereszténydemokrata képviselői sürgetik, hogy Olaszországban egy kísérleti projekt keretében teszteljék a menedékkérelmek uniós külső határokon történő elbírálását. A görög biztonsági szolgálatok szerint pedig négy európai civil szervezet migránsok csempészésével foglalkozik Törökországból.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink