Külföld

Kettős mérce az Európai Bizottság jogállamisági jelentésében

Ha ketten teszik ugyanazt, az nem ugyanaz - tartja egy latin mondás, amelyhez teljes mértékben hű az Európai Bizottság jogállamisági jelentése - írja Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Kettős mérce az Európai Bizottság jogállamisági jelentésében
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH

Varga Judit pénteki bejegyzésében úgy fogalmazott, „a jelentés egy kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához, kezdők és haladók egyaránt számos ötletet meríthetnek belőle”.

Szombati posztjában már azt írja, „következzék egy mesterkurzus a kettős mércéhez a magyar, illetve a „jogállamiság barátai”, vagyis a BENELUX és az északi tagállamok jelentéseinek összevetése alapján”.

Az igazságügyi miniszter négy pontot emelt ki, amely tökéletesen megmutatja, hogyan áll hazánkhoz az Európai Bizottság:

  • A Bizottság megkérdőjelezi a magyar ügyészség függetlenségét annak ellenére, hogy a legfőbb ügyész egyetlen más szervnek vagy közjogi méltóságnak sincsen alárendelve és nem utasítható. Belgiumban, Dániában, Hollandiában és Luxemburgban az igazságügyi miniszter még konkrét ügyekben is utasíthatja az ügyészséget, Finnországban pedig a kormány felmentheti vagy felfüggesztheti a legfőbb ügyészt. A Bizottság emiatt nem aggódik.
  • Magyarország rendelkezik átfogó antikorrupciós stratégiával, amit a Bizottság a horizontális jelentésében nem tart fontosnak megemlíteni. Finnország és Svédország korrupcióellenes erőfeszítéseit viszont annak ellenére is megdicséri a Bizottság a jelentésében, hogy antikorrupciós stratégiáját még nem fogadta el.
  • A Bizottság hosszasan ecseteli a magyar bejelentővédelemre vonatkozó törvény vélt hiányosságait. Belgium esetében viszont csak röviden megemlíti, hogy ilyen átfogó szabályozásuk nincs is.
  • Az Európa Tanács újságírók védelmét szolgáló platformján Magyarországgal és Belgiummal szemben 2019-2020-ban ugyanannyi bejelentés érkezett. Ezt a Bizottság úgy értelmezi, hogy Magyarországon az újságírókat érő veszély „rendszerszintű”, míg Belgiumban „viszonylag ritka”.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink