Külföld

„A jelentés kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához”

Az Európai Bizottság szerint jogállamisági jelentése egységes és objektív szempontok alapján értékeli valamennyi tagállamot. Ez nem igaz. A jelentés inkább kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához. Kezdők és haladók egyaránt számos ötletet meríthetnek belőle. Összegyűjtöttem egy csokorral ezekből a technikákból a jogállamiság legnagyobb „barátait” (BENELUX és északi államok) bemutató jelentések áttanulmányozása után - írja Varga Judit a Facebookon.

„A jelentés kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

Az igazságügyminiszter az alábbi pontokat osztotta meg: 

Használd szelektíven a forrásokat!

A magyar jelentés hivatkozik az OLAF éves beszámolójára, ugyanakkor a Bizottság ezt Belgium esetében nem tartotta szükségesnek. Akkor ugyanis kiderült volna, hogy a hagyományos saját forrásokat illetően Belgium esetében 2014-18 között kétszer annyi ajánlással lezárult vizsgálat zajlott, mint Magyarország esetében.

Az Európai Szemeszter országspecifikus ajánlásaira csak a magyar jelentés utal. Pedig ezek az ajánlások például Belgium, Dánia, Luxemburg és Svédország esetében is a pénzmosás elleni keret hatékony felügyeletére szólítanak fel.

Vizsgálj szelektíven témákat!

A magyar jelentés hosszasan foglalkozik a bírák illetményrendszerével, és még a 3 éves illetményemelési programot is sikerül negatív színben feltüntetnie. Egyes BENELUX és északi államok jelentései a bíróságok egyértelmű forráshiányait taglalják, a Bizottság ezt mégsem találja problémásnak.

A Bizottság igen aggódik a magyar médiapluralizmus helyzete miatt. A – Magyarország esetében sokat hivatkozott – Média Pluralizmus Monitor szerint a médiapiac pluralizmusa Finnországban magas kockázatnak van kitéve. Ez persze a finn jogállamisági jelentésből nem derül ki - írja.

Ez csak egy kis ízelítő volt, hamarosan további példák következnek – immár haladóknak.????

Kapcsolódó írásaink