Külföld

Világos fehérorosz stratégia kell

Szijjártó: Az Európai Unió az európaiak gondjaira találjon megoldást, és törekedjen a bevándorlás megállítására

Az Európai Uniónak világos és átfogó stratégia mentén kell hozzáállnia a fehérorosz kérdéshez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben hétfőn, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek ülését megelőzően. A miniszter videóüzenetben kiemelte: Magyarország továbbra is azt támogatja, hogy az unió Lengyelország vezetésével dolgozza ki a Fehéroroszországot megsegítő tervét.

Világos fehérorosz stratégia kell
Szijjártó Péter külön egyeztetett Miroszlav Lajcakkal (balra), a nyugat-balkáni régiót érintő kérdésekért felelős különleges képviselővel
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

A tárcavezető közölte továbbá, hogy Magyarország már megkezdte a segítségnyújtást a fehéroroszországi katolikus egyház támogatásával. Emlékeztetett, hogy Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érseket augusztus 31. óta nem engedik vissza hazájába, ami nem fogadható el a keresztény Európában.

 Az Afrikával folytatott uniós tárgyalások kapcsán azt mondta, hogy az EU-nak elsődleges kötelessége, hogy az euró­pai emberek gondjaira találjon megoldást, munkahelyeket biztosítva számukra. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hagyjon fel a migráció legális útvonalainak létrehozása, valamint az afrikai munkavállalók szükségességének hangoztatásával. Kifejtette: arra kell törekedni, hogy az afrikai emberek maradjanak Afrikában és fókuszba a migráció megállítását kell helyezni.

Szijjártó hozzátette: a V4-ek hétfőn végre ígéretet kaptak három, a Líbiából induló migráció megállítását szolgáló hajó megvételére abból a 35 millió euróból, amit a visegrádi országok még 2018-ban ajánlottak fel.

Josep Borrell az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője tegnap új választásokat szorgalmazott Fehéroroszországban, és kijelentette: az unió nem ismeri el Aljakszandr Lukansenkát az ország elnökének.

A külügyminiszterek ülésen viszont nem sikerült egyhangú döntést hozni a szankciók ügyében., mivel Ciprus egyedüliként megvétózta a javaslatot. Borrell úgy nyilatkozott: „Nem arról van szó, hogy a szigetország ellenezné a szankciókat, de a vezetés úgy gondolja, nem kell a szavazatával lehetővé tennie ezeket”. Hozzátette, hogy sajnálja Ciprus döntését, de megérti álláspontjukat.

Kapcsolódó írásaink