Külföld

Európa csak a nemzeti identitások megőrzésével kezelheti a kihívásokat

Európa csak a nemzeti identitások, illetve a kulturális, történelmi és vallási örökség megőrzésével lehet képes kezelni a kihívásokat, sajnos azonban ezzel ellentétes folyamatok és törekvések láthatóak - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán San Marinóban.

Európa csak a nemzeti identitások megőrzésével kezelheti a kihívásokat
Szijjártó Péter San Marinóban
Fotó: Facebook

Magyarországnak ezért szüksége van azon európai országok együttműködésére, amelyek érzékenyek a nemzeti identitásukra, valamint büszkék a vallási, történelmi és kulturális örökségükre, márpedig San Marino ilyen ország - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek, miután egyeztetett Luca Beccarival, a miniállam külügyi államtitkárával.

Objektum doboz

Leszögezte: fontos érdek a politikai-gazdasági együttműködés elmélyítése és a társulási megállapodás mihamarabbi megkötése San Marino és az Európai Unió között.

„Ha ez így lesz, akkor lesz még egy olyan állam, amellyel össze tudunk fogni a nemzeti érdekek, a nemzeti identitás, a vallási, kulturális és történelmi örökség megőrzése tekintetében” - fogalmazott.

A miniszter arról számolt be, hogy az oktatási együttműködést helyezik a kétoldalú kapcsolat alapjává, ezért évi tíz San Marinó-i ösztöndíjas hallgatót fogadnak majd a magyarországi egyetemeken 2021-től. Emellett pedig haladéktalanul megkezdik a tárgyalásokat a két ország közötti beruházásvédelmi megállapodásról.

Szijjártó Péter délután megbeszélést folytat a pénzügyekért és közlekedésért, a turizmusért, valamint az iparért és kereskedelemért felelős államtitkárokkal is.
 

Kapcsolódó írásaink