Külföld

Szijjártó: Magyarország lehet az új rend nyertese

A magyar sikerhez szabadkereskedelemre van szükség – jelentette ki a külügyminiszter, miután fogadta Liam Foxot, London jelöltjét a WTO vezetésére

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország ne legyen az új gazdasági rend vesztese – mondta Szij­jártó Péter, amikor fogadta Liam Foxot az Egyesült Királyság jelöltjét a WTO főigazgatói posztjára.

Szijjártó: Magyarország lehet az új rend nyertese
Liam Fox látogatása is azt jelzi Szijjártó szerint, hogy hazánk nincs elszigetelődve
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarországnak, a magyar gazdaságnak minden esélye megvan, hogy az éppen kialakuló új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, amikor hivatalában fogadta Liam Fox brit parlamenti képviselőt, volt kereskedelmi minisztert, aki az Egyesült Királyság jelöltje a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatói posztjára. Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó kiemelte: a magyar sikerhez az kell, hogy a létrejövő új rendszer korlátozásmentes, szabad és tisztességes legyen. Ezért fontos, hogy a WTO-nak olyan vezetője legyen, aki hazájában komoly kormányzati pozíciót töltött be, komoly politikai tapasztalattal rendelkezik, és Liam Fox ilyen – magyarázta.

Liam Fox a WTO új főigazgatójának megválasztása előtt öt európai fővárosba látogat el, Szijjártó ennek kapcsán megjegyezte, az, hogy ezek egyike Budapest, megkérdőjelezi a magyar külpolitika izoláltságáról alkotott véleményeket.
A külügyminiszter úgy vélte, éppen egy új világgazdasági rend van kialakulóban, és mindezt a járvány csak felgyorsította. Az országok vesztesekre és nyertesekre oszlanak majd, és mindent meg kell tenni, hogy Magyarország az utóbbiak közé tartozzon. Hozzáfűzte: ehhez kellenek munkahelyek, amelyek érdekében a kormány és a vállalatok szövetségre léptek, és 154 ezer munkahelyet sikerült megőrizni 904 cég részvételével.

Fox szerint a WTO rendkívül fontos szerepet tölt be a globális kereskedelem alakításában, de jelenleg súlyos, politikai jellegű problémákkal küzd. A világkereskedelem jövőjét a szabadkereskedelem jelenti, a szervezetnek is ennek érdekében kell dolgoznia – jelentette ki. A protekcionista döntések Fox szerint nem csökkentik a szegénységet, segítik a radikalizmus terjedését és növelik a migráció volumenét.

Szijjártó Péter egyébként még a nap során Facebook-oldalán bejelentette, hogy jövő szerdán találkozik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, hogy „kilendítse a holtpontról” a magyar–ukrán kapcsolatokat, hiszen „Kárpátalja sikere közös érdekünk”. A külügyminiszter este elutazott Washingtonba, ahova meghívást kapott az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közti diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló megállapodás aláírására.

„Az EU azt hiszi, feldarabolhatja az Egyesült Királyságot”


A brit politikai életben hosszú ideje nem tapasztalt ellenállás bontakozott ki hétfőre azzal a törvénytervezettel szemben, amely több pontban ellentmond az EU-val tavaly októberben elért Brexit-megállapodás egyes sarkalatos fejezeteinek. Többek között öt volt brit kormányfő – Theresa May, David Cameron, Tony Blair, John Major és Gordon Brown – is nyilvánosan elítélte Boris Johnson kormányának törvénytervezetét. A brit kormány szerint a törvényre azért van szükség, mert meg kell védeni az Egyesült Királyság gazdasági és területi integritását abban az esetben is, ha nem sikerül kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást elérni az Európai Unióval, az Európai Bizottság szerint viszont ez a nemzetközi jog megsértése és szerződésszegés lenne. Johnson tegnap hivatalosan is ismertette a törvénytervezetet az alsóházban, és biztosítási kötvénynek nevezte a javaslatot. A kormányfő szerint az EU szélsőségesen és észszerűtlenül viselkedik, azt hiszi, módjában áll feldarabolni az országot.
(UT)

Kapcsolódó írásaink