Külföld

Akcióban a Soros-hálózat

Ideológiai terjeszkedés folyik a szélsőséges liberalizmus nevében

„Amikor a nyílt társadalom eszmerendszerének hálózatáról beszélünk, akkor nem összeesküvés-elméletről van szó, hanem összeesküvés-gyakorlatról” – kommentálta lapunknak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) idei javaslatát egy új uniós jogállamisági mechanizmusról. A George Soros „európai karmestereként” emlegetett Gerald Knaus elemzőintézete az uniós források kifizetését az EU Bírósága jogállamisággal kapcsolatos ítéleteinek végrehajtásához kötné.

Akcióban a Soros-hálózat
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Párkányi rámutatott, ennek a hálózatnak világszerte léteznek zászlóshajói, ami azonban közös bennük, hogy a demokrácia védelmének és az emberi jogok kiszélesítésének álcája mögé bújva ideológiai terjeszkedést folytatnak, mégpedig a szélsőséges liberalizmus nevében. Mint mondta, egyik mantrájuk a jogállamiság, amely egy nem körülhatárolt fogalom, nincsen közmegegyezés annak jelentéséről. „Éppen ezért válik hasznukra, hiszen kényük-kedvük szerint használhatják furkósbotként azon államok és kormányok ellen, amelyek ideológiailag nem illeszkednek az ő világnézetükbe” – magyarázta az elemző. Párkányi szerint Lengyelországot és Magyarországot például azért pécézték ki, mert itt nem támogatják az LMBT-jogok kiterjesztését, vagy éppen az illegális migrációt és a multikulturális társadalmak létrejöttét. Éppen ezért nem meglepő, hogy javaslattal állt elő a hálózat egyik tagja a jogállamisági mechanizmus kapcsán – közölte.

Magyarországot a migráció elutasítása miatt is támadják Párkányi szerint
Magyarországot a migráció elutasítása miatt is támadják Párkányi szerint
Fotó: Alapjogokért Központ

Tegnapi cikkében a Magyar Nemzet Knaus és az Európa Tanács kapcsolatát vizsgálta, kiszivárgott dokumentumok alapján pedig „egy sor korrupciógyanús összefüggést tárt fel, amelyek Magyarországot is érintik”. A cikk szerint Knaus egyrészt személyi hálót vont lobbistákból és NGO-hálózati emberekből a tanácsi politikusok köré, másrészt pedig a nyilvánosságot használja nyomásgyakorlásra. Az ESI továbbá „árnyékjelentésekkel” is felkészíti a hálózat tagjait, például – a lap forrásai szerint – a hazánkról szóló euró­pai parlamenti jelentés készítőjét, Judith Sargentinit is.

Kapcsolódó írásaink

Látszatkonzultációt tartott Brüsszel

ĀAz Európai Bizottság sunnyog, nem érdekli az emberek véleménye az illegális migrációról – mondta lapunknak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője