Belföld

Brüsszeltől vár beavatkozást hazánk ellen a Soros-hálózat

Csak a szokásos: a spekuláns által finanszírozott szervezet is az uniótól követel fellépést SZFE-ügyben

Nem csitulnak az indulatok a színművészeti egyetem körül, a Gyurcsány-párt és a Soros-szervezetek immár nemzetközi hírverést csapnak az átszervezés miatt. Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök szerint végtelenül bezárt, végtelenül kirekesztő attitűd, amelyet az ember folyamatosan érez az egyetem körül.

Brüsszeltől vár beavatkozást hazánk ellen a Soros-hálózat
Kihasznált diákok. Permanens demonstráció a színművészeti egyetemnél
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Miután a Gyurcsány-párt nevé­ben a bukott miniszterelnök fele­sége, Dobrev Klára EP-képviselő követelt Brüsszeltől – ismét – azonnali beavatkozást a magyar belpolitikába a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult helyzet miatt, a Soros-hálózat ugyancsak akcióba lendült, hasonló javaslatot téve az Európai Bizottságnak. A Human Rights Watch (HRW) – ahogy arról lapunk elsőként beszámolt – legutóbb azért kereste meg az uniós tagállamokat, illetve azok vezetőit, hogy lépjenek fel Magyarországgal szemben, követelve az úgynevezett jogállamisági mechanizmus bevezetését. A cél az, hogy meg lehessen vonni tőlünk az EU-s forrásokat. Az ezzel kapcsolatos viták épp kiújulóban vannak az Európai Parlamentben.

Legújabb felhívásukban a Soroshoz köthető NGO részéről a véleménynyilvánítás és az akadémiai szabadság elleni erőszakként értelmezték az SZFE modellváltásával kapcsolatos törvényt, amelynek nyomán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója lett az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Vidnyánszky személyére össztűz zúdult, Gyurcsány Ferenc vagyonelkobzással fenyegette meg, a vezetőség lemondott, egyes hallgatók pedig szeptember elsején blokád alá helyezték az egyetem épületét. Az Origo információi szerint egyébként a filmművészetis tanárok túlnyomó többsége folytatná a munkát az új kuratórium felállása után is, az oktatók nagy része és a diákok is szívesen maradnának. Ettől függetlenül a hazai és a nemzetközi balliberális sajtó kvázi teljes ellenállásról beszél. A Soros-féle HRW szerint az uniós intézmények dolga lenne fellépni ebben az ügyben is, garantálva az egyetemi autonómiát.

Vidnyánszky Attila tegnap a Kossuth rádióban arról beszélt, új vezetés kell az intézmény élére. Kitért arra is, hogy egyfajta kizárólagosság uralkodik az egyetemen a gondolatok, a módszerek, a filozófiák kapcsán, és a konfliktus átöröklődik a generációk között. Végtelenül bezárt, végtelenül kirekesztő attitűd, amelyet az ember folyamatosan érez – fogalmazott, megjegyezve, a baloldal eszközként használja fel a diákokat ebben a helyzetben. Kétségtelen: a folyamatos tüntetés helyszínén járt az elmúlt időszakban például a jobbikos Bencsik János és a momentumos Donáth Anna is.

Kapcsolódó írásaink